ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Σπάνια «Μπλε Πανσέληνος» στον ουρανό απόψε

Καθ' οδόν για την δεύτερη πανσέληνο του μήνα, σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου, το κανάλι NASA science  αποφάσισε να εξηγήσει με ένα βίντεο την ιστορία του φαινομένου γνωστού και ως blue moon που έχει εμπνεύσει τόσα τραγούδια και έργα τέχνης.
Ως «blue moon» (μπλε φεγγάρι) ορίζεται η δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα, όμως πότε το φεγγάρι γίνεται πραγματικά μπλε;
Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Για να πάρει όμως το φεγγάρι ένα πραγματικά μπλε χρώμα πρέπει να προκληθεί η έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.
Η NASA επισημαίνει και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου