ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Το «αποτύπωμα άνθρακα» στο περιβάλλον που αφήνει το σάντουιτς

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη του «αποτυπώματος» ενός σάντουιτς, κυρίως του άνθρακα που αυτό «εκπέμπει» στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντίσα Αζάπαγκιτς της Σχολής Χημικών Μηχανικών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sustainable Production & Consumption» (Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση), έλαβε υπόψη της όλο τον κύκλο ζωής ενός σάντουιτς, από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του σάντουιτς και τη συσκευασία του, αλλά και τα απόβλητά του που πετιούνται μετά την κατανάλωση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με 
Αποτέλεσμα εικόνας για Sandwich leaves its own "carbon footprint" in the environmentδιάφορους συνδυασμούς συστατικών. Διαπίστωσαν ότι τα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι όσα σάντουιτς περιέχουν χοιρινό κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικο κ.α.), καθώς και όσα περιλαμβάνουν τυρί ή γαρίδες.
Αυτό που «εκπέμπει» τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον, είναι εκείνο που περιλαμβάνει αυγά, μπέικον και λουκάνικο. Εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα.
Πιο φιλικό στο περιβάλλον είναι το τυπικό σάντουιτς με τυρί και σαλάμι. Ακόμη, 
Prawn and mayonnaise had a carbon footprint of 1,255g. Agricultural production and processing of ingredients were found to be the largest contributor to a sandwich's carbon footprint
διαπιστώθηκε ότι τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα.
Η μελέτη εκτιμά ότι τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα», ανάλογα με το είδος του σάντουιτς.
The calculation was based on British Sandwich Association (BSA) figures that 11.5 billion sandwiches are eaten each year in the UK. An egg and bacon sandwich (pictured) produced 1,182g of carbon Η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα λόγω της απαιτούμενης ψύξης και της αναγκαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού «αποτυπώματος». Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%.
Η μελέτη εκτιμά ότι το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί έως κατά 50%, αν γίνουν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία τους και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές 
Αποτέλεσμα εικόνας για Sandwich leaves its own "carbon footprint" in the environment
προτείνουν να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί η χρήση συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας, κάτι που, εκτός από το περιβάλλον, θα βελτιώσει και την υγεία, καθώς θα μειώσει την κατανάλωση θερμίδων.
Βέβαια, γεννιέται το ερώτημα τι στο καλό θα μείνει να βάζουμε πια στο σάντουιτς...
Το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά σάντουιτς) από σάντουιτς που αγοράστηκαν από κάποιο κατάστημα.
Ζαμπόν και τυρί 1349.5g
Γαρίδα και μαγινέζα 1254.7g
Αυγό και μπέικον 1182.4g
Σαλάτα με ζαμπόν 1119.1g
Λουκάνικο και σάλτσα1087.2g
Διπλό τυρί και κρεμμύδι 1078.4g
Τυριά και ντομάτα 1067.3g
Ψητό κοτόπουλο και μπέικον 1030g
Μπέικον, μαρούλι και ντομάτα 1007.4g
Ζαμπόν και μουστάρδα 1000.5g
Κοτόπουλο ψητό και γέμιση 991g
Κοτόπουλο σαλάτα 963g
Τυρί και τουρσί 956.4g
Ζαμπόν και αυγό 947.8g
Τόνος και αγγούρι 942.9g
Κοτόπουλο και μαγιονέζα 887g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου