Και όμως συμβαίνει. «Η αχόρταγη λαχτάρα του αναπτυσσόμενου κόσμου για προϊόντα σοκολάτας, και η ευάλωτη αγροτική παραγωγή του κακάο σημαίνουν ότι η παγκόσμια προσφορά δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση την ερχόμενη δεκαετία», γράφουν οι Times του Λονδίνου. Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι λάτρεις της σοκολάτας προκαλούν παγκόσμια κρίση στο κακάο. Και το αποτέλεσμα θα είναι η κατακόρυφη αύξηση της τιμής της σοκολάτας.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η τιμή του κακάο συνεχίζει να αυξάνεται, και ότι αν δεν γίνει τίποτα για να ενισχυθούν οι κοινότητες που το καλλιεργούν, κυρίως στην δυτική ακτή της Αφρικής, τότε θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις, και η σοκολάτα θα γίνει πραγματικά ένα είδος πολυτελείας.
Η κατανάλωση σοκολάτας αυξανόταν σημαντικά σε όλο τον κόσμο ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (ειδικά στις πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα). Μετά το 2010 το ενδεχόμενο να γίνει το κακάο ένα είδος σπάνιο, σε σχέση με τη ζήτησή του και να εκτοξευτεί στα ύψη η αξία του, θεωρείται όλο και πιο πιθανό.
Υπολογίζεται ότι σήμερα 6,5 εκατομμύρια αγρότες παράγουν 3,6 εκατομμύρια τόνους κακάο, από τους οποίους κατασκευάζονται πολλαπλάσιοι τόνοι σοκολάτας. Ειδικοί και εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών του κλάδου υποστηρίζουν ότι σε μερικά χρόνια η προσφορά κακάο δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
Κάποιοι εκτιμούν ότι την επόμενη επταετία μπορεί να παρατηρηθεί έλλειμμα περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα, που αντιστοιχεί στην παραγωγή της Ακτής του Ελεφαντοστού, η οποία είναι η πρώτη χώρα στην καλλιέργεια κακάο παγκοσμίως.
Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η καλλιέργεια του κακάο είναι γεωγραφικά περιορισμένη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και πλήττονται από αρκετές ασθένειες, που μειώνουν τις σοδειές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο ανησυχεί, καθώς οι ασθένειες σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες της χημικής γεωργίας, της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών (τα κακαόδεντρα χρειάζονται την σκιά μεγαλύτερων δέντρων), αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα της συγκομιδής (όπως η διαδεδομένη παιδική εργασία) δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα της παραγωγής κακάο σε αναγκαίες ποσότητες.
Ολα αυτά είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μεγάλη κρίση στην παγκόσμια αγορά γλυκών, ο τζίρος της οποίας υπολογίζεται σε 80 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου