την κατασκευή του τέταρτου πυρηνικού εργοστασίου του νησιού των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί επίμαχο θέμα μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Την ώρα που πολλοί Ταϊβανέζοι θεωρούν ότι η ασφάλεια του σεισμογενούς νησιού τους κινδυνεύει, οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος είναι θα είναι αναπόφευκτες, εάν η τέταρτη μονάδα δεν ολοκληρωθεί.
Ο καβγάς που εξελίχθηκε σε ξυλοδαρμό, ανταλλαγές ύβρεων και ρίψεις μπουκαλιών νερού και άλλων μικροαντικειμένων, έγινε ανάμεσα στο Εθνικιστικό Κόμμα του προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ Ζέου, και στις αντιπυρηνικές δυνάμεις του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της αντιπολίτευσης. Το Εθνικιστικό Κόμμα -που είναι υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου- καταλαμβάνει τις περισσότερες θέσεις στο νομοθετικό σώμα, πράγμα που έδειχνε να απειλεί τα συμφέροντα της αντιπολίτευσης.
Η βίαιη αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν δύο πολιτικοί βρέθηκαν να παλεύουν στο πάτωμα. Αμέσως δεκάδες άλλοι άρχισαν να σπρώχνονται είτε για να τους χωρίσουν, είτε για να συμμετάσχουν στον καυγά. Επίσης καμιά δεκαριά ακτιβιστές κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας πετούσαν μπουκάλια με νερό στους βουλευτές, φωνάζοντας συνθήματα.
Η κατασκευή του τέταρτου πυρηνικού εργοστασίου στην Ταϊβάν ξεκίνησε το 1997, αλλά σταμάτησε την περίοδο 2000-2008, όταν η σημερινή αντιπολίτευση ήρθε στην εξουσία. Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός απέτρεψε την ψηφοφορία. Εάν το νομοσχέδιο τελικά ψηφιστεί το εργοστάσιο θα λειτουργήσει μέχρι το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου