ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Το 2015 η επόμενη τραπεζική κρίση;

bank
Στο γραφικό, χιονισμένο, ελβετικό θέρετρο του Νταβός η φετινή συγκέντρωση των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής δεν θύμιζε σε τίποτα την κατήφεια και την ανησυχία του πρόσφατου παρελθόντος.
Όλοι δήλωναν βέβαιοι, ότι η κρίση ξεπεράσθηκε, ότι οι τράπεζες λειτουργούν με καλύτερη κεφαλαιακή βάση και αποτελεσματικότερη εποπτεία, ότι το σύστημα είναι πλέον ασφαλές. Οι τραπεζίτες, που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο για τα ανεξέλεγκτα ρίσκα που αναλάμβαναν και τις αστρονομικές απολαβές τους, φέτος επέστρεψαν στο Νταβός με αέρα νικητή, σχεδιάζοντας τις επόμενες μεγάλες κινήσεις τους.
Μόνο ένας 38χρονος αναλυτής κινδύνων, ο Μπάρι Γουίλκινσον, έμεινε φέτος στο ρόλο της Κασσάνδρας. Ο αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, που εδρεύει στο Λονδίνο, δεν είχε καν την άδεια να συμμετέχει στις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και παρουσίασε την 24σέλιδη έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα εκτός των επίσημων εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, η αισιοδοξία ίσως αποδειχθεί παραπλανητική πολύ γρήγορα. Το 2015 θα μπορούσε να ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη, παγκόσμια τραπεζική κρίση. Οι ισχυρές τράπεζες λειτουργούν με περισσότερα κεφάλαια, αλλά οι διοικήσεις τους δεν λένε να συνηθίσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις κεφαλαίων και αρχίζουν πάλι να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα ρίσκα, που ίσως περνούν «κάτω από τα ραντάρ» των εποπτικών αρχών, όπως συνέβαινε πάντα στις κρίσεις του παρελθόντος. 
 Ο Γουίλκινς λέει, ότι θα πεισθεί για την ασφάλεια του συστήματος, μόνο αν διαπιστώσει, ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών επιστρέφει σε πιο χαμηλά ποσοστά. Αν οι αποδόσεις παραμείνουν υψηλές, αυτό θα αποτελεί ένδειξη ανάληψης κινδύνων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επόμενη κρίση, υποστηρίζει ο αναλυτής, που δεν κατάφερε να κάνει πολλούς νέους φίλους με τις απόψεις του στο περιβάλλον αισιοδοξίας της φετινής συγκέντρωσης στο Νταβός.
Έχουν σημασία, άραγε, όλα αυτά; Δεν θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τις ζοφερές προβλέψεις του παρελθόντος πίσω, για να ατενίσουμε με αισιοδοξία το πολλά υποσχόμενο μέλλον, ενός τραπεζικού συστήματος που άντεξε στην κρίση και επιστρέφει σε μια εποχή κερδών;
Όποιος άντλησε έστω και ελάχιστα διδάγματα από την τελευταία κρίση, αντιλαμβάνεται ότι, ιδιαίτερα σε περιόδους αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών, καλό είναι να ακούγονται και οι Κασσάνδρες. Καλό είναι, επίσης, να μην απορρίπτουμε εύκολα όσα έχουν να πουν. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα υπερχρεωμένα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν τα βάρη μιας νέας διάσωσης σημαντικών για το διεθνές σύστημα τραπεζικών ομίλων. Οι προφητείες της Κασσάνδρας ήταν δυσάρεστες, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν…
banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου