Είναι από τις τροφές που έχουν διασφαλίσει θέση σε κάθε γεύμα της ημέρας ενώ τα χρησιμοποιούμε με άπειρους τρόπους σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Ο λόγος για τα θρεπτικά αβγά που ανά τον κόσμο τα απολαμβάνουν με πολλούς νόστιμους τρόπους. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς.
Khachapuri: Γεωργία
Khachapuri: Γεωργία
Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο της Γεωργίας με αφράτη ζύμη που γεμίζουν με φρέσκο ή παλαιωμένο τυρί -συνήθως suluguni- αβγό και διάφορα άλλα υλικά. Σερβίρεται σε διάφορα σχήματα και ουσιαστικά είναι η γεωργιανή απάντηση στην ιταλική πίτσα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σερβιρίσματος είναι με ωμό αβγό που το σπάνε πάνω στο λιωμένο τυρί όσο είναι καυτό, με ένα κύβο βούτυρο. Ενίοτε χρησιμοποιούν βραστό αβγό.
Oeufs En Cocotte: Γαλλία
Τα αβγά μαγειρεύονται σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά σε πυρίμαχο σκεύος με λιωμένο βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Τέλος, πασπαλίζονται με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Οι παραλλαγές της βασικής συνταγής είναι άπειρες ενώ πολλοί-ανάλογα με τα γούστα- προσθέτουν στα ραμεκέν τυριά, χόρτα, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
Bibimbap: Κορέα
Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κορεάτικα πιάτα με ρύζι που σερβίρεται με namul, δηλαδή λαχανικά σοταρισμένα και αρτυμένα με μπαχαρικά και gotsujang, δηλαδή πάστα πιπεριάς τσίλι, σάλτσα σόγιας ή πάστα σόγιας από ζύμωση. Οι συνηθέστερες προσθήκες στο τέλος είναι ωμό αβγό και κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, που αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα υλικά όσο ακόμα είναι καυτά.
Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κορεάτικα πιάτα με ρύζι που σερβίρεται με namul, δηλαδή λαχανικά σοταρισμένα και αρτυμένα με μπαχαρικά και gotsujang, δηλαδή πάστα πιπεριάς τσίλι, σάλτσα σόγιας ή πάστα σόγιας από ζύμωση. Οι συνηθέστερες προσθήκες στο τέλος είναι ωμό αβγό και κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, που αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα υλικά όσο ακόμα είναι καυτά.
Τάρτα αβγού: Χονγκ Κονγκ, Ασία, Πορτογαλία, Αγγλία
Η δημοφιλής αυτή τάρτα είναι γνωστή ως dàn tǎ στις χώρες της Ασίας και είναι ουσιαστικά τραγανή γλυκιά ζύμη που τη γεμίζουν με μία κάσταρντ με βάση το αβγό. Είναι από τα γλυκίσματα που τρώγονται όλες τις ώρες. Τη συναντάμε με γέμιση σε διάφορες εκδοχές ανά χώρα με τζίντζερ, μέλι, γάλα ενώ ενίοτε φτιάχνουν τη ζύμη χρησιμοποιώντας χοιρινό λίπος και όχι βούτυρο.
Σκωτσέζικα αβγά: Σκωτία
Από τα πιο γνωστά ορεκτικά της Σκωτίας, με τα αβγά πρώτα να βράζονται και στη συνέχεια να τυλίγονται με κιμά από μοσχαρίσιο κρέας που συχνά αναμειγνύεται με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο. Στη συνέχεια πανάρονται με τριμμένη φρυγανιά και ψήνονται στο φούρνο ή τηγανίζονται. Είναι το συνηθέστερο φαγητό για πικ νικ και στην Αγγλία πωλούνται και σε μορφή έτοιμου σνακ στα σούπερ μάρκετ παρασκευασμένα από διάφορους τύπους αβγών όπως ορτυκιού. Θεωρείται επίσης το τέλειο συνοδευτικό για τα ποτά στις γαστροπάμπ.
Από τα πιο γνωστά ορεκτικά της Σκωτίας, με τα αβγά πρώτα να βράζονται και στη συνέχεια να τυλίγονται με κιμά από μοσχαρίσιο κρέας που συχνά αναμειγνύεται με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο. Στη συνέχεια πανάρονται με τριμμένη φρυγανιά και ψήνονται στο φούρνο ή τηγανίζονται. Είναι το συνηθέστερο φαγητό για πικ νικ και στην Αγγλία πωλούνται και σε μορφή έτοιμου σνακ στα σούπερ μάρκετ παρασκευασμένα από διάφορους τύπους αβγών όπως ορτυκιού. Θεωρείται επίσης το τέλειο συνοδευτικό για τα ποτά στις γαστροπάμπ.
Στραπατσάδα και αβγολέμονο: Ελλάδα
Ε, ναι, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Εμείς λοιπόν τη φτιάχνουμε με αβγά, φέτα και ντομάτα και μοιάζει αρκετά με την ομελέτα με τη διαφορά όμως ότι στην παραδοσιακή εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου χρησιμοποιούνται μόνο αυτά τα υλικά. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο το καλοκαίρι. Είναι γνωστή και ως καγιανάς όμως στον καγιανά χρησιμοποιούνται ενίοτε και άλλα υλικά όπως λουκάνικο ή σύγκλινο π.χ. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει «κόβω μικρά κομματάκια».
Όσο για το αβγολέμονο, είναι η προαιρετική προσθήκη σε πιάτα όπως οι χειμωνιάτικες σούπες, οι λαχανοτολμάδες και τα γεμιστά, προσδίδοντας στις σάλτσες- αναμειγμένο με κορν φλάουρ- κρεμώδη σύσταση.
Menemen: Τουρκία
Ε, ναι, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Εμείς λοιπόν τη φτιάχνουμε με αβγά, φέτα και ντομάτα και μοιάζει αρκετά με την ομελέτα με τη διαφορά όμως ότι στην παραδοσιακή εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου χρησιμοποιούνται μόνο αυτά τα υλικά. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο το καλοκαίρι. Είναι γνωστή και ως καγιανάς όμως στον καγιανά χρησιμοποιούνται ενίοτε και άλλα υλικά όπως λουκάνικο ή σύγκλινο π.χ. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει «κόβω μικρά κομματάκια».
Όσο για το αβγολέμονο, είναι η προαιρετική προσθήκη σε πιάτα όπως οι χειμωνιάτικες σούπες, οι λαχανοτολμάδες και τα γεμιστά, προσδίδοντας στις σάλτσες- αναμειγμένο με κορν φλάουρ- κρεμώδη σύσταση.
Menemen: Τουρκία
Είναι παραδοσιακό πιάτο της Τουρκίας που φτιάχνουν με αβγά, ντομάτα, πράσινες πιπεριές και αρτύματα όπως μαύρο και κόκκινο πιπέρι, ρίγανη και αλάτι. Κρεμμύδι, σκόρδο, beyaz peynir (λευκό τυρί από πρόβειο γάλα) και τουρκικά αλλαντικά όπως παστουρμάς και σουτζούκι είναι μερικά από τα υλικά που συχνά προσθέτουν «ξεστρατίζοντας» από την παραδοσιακή συνταγή. Είναι πιάτο πανομοιότυπο με τη shakshuka που φτιάχνουν στη Λιβύη.
Oeufs En Cocotte: Γαλλία
Τα αβγά μαγειρεύονται σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά σε πυρίμαχο σκεύος με λιωμένο βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Τέλος, πασπαλίζονται με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Οι παραλλαγές της βασικής συνταγής είναι άπειρες ενώ πολλοί-ανάλογα με τα γούστα- προσθέτουν στα ραμεκέν τυριά, χόρτα, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά.
Tortilla: Ισπανία
Η «μικρή τούρτα με πατάτες» (tortilla de patatas) , όπως σημαίνει το όνομά της, είναι ουσιαστικά ένα είδος ομελέτας με πατάτα που φτιάχνουν κατά κόρον στην Ισπανία αλλά και τις ισπανόφωνες χώρες. Σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές που ποικίλουν ανά περιοχή, όμως η βασική βερσιόν αποτελείται από αβγά και πατάτες ενώ κάποιες -διφορούμενες- εκδοχές θέλουν τη βασική συνταγή να περιέχει κρεμμύδι. Για να αποφύγουν τη σύγχυση, ορισμένα εστιατόρια τη διαχωρίζουν σε δύο είδη: tortilla de patatas (με πατάτες) και tortilla de patatas con cebolla (με κρεμμύδι).
Η «μικρή τούρτα με πατάτες» (tortilla de patatas) , όπως σημαίνει το όνομά της, είναι ουσιαστικά ένα είδος ομελέτας με πατάτα που φτιάχνουν κατά κόρον στην Ισπανία αλλά και τις ισπανόφωνες χώρες. Σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές που ποικίλουν ανά περιοχή, όμως η βασική βερσιόν αποτελείται από αβγά και πατάτες ενώ κάποιες -διφορούμενες- εκδοχές θέλουν τη βασική συνταγή να περιέχει κρεμμύδι. Για να αποφύγουν τη σύγχυση, ορισμένα εστιατόρια τη διαχωρίζουν σε δύο είδη: tortilla de patatas (με πατάτες) και tortilla de patatas con cebolla (με κρεμμύδι).
Fritatta: Ιταλία
Τυπικό ιταλικό πιάτο που μοιάζει πολύ με την κλασική ομελέτα ή -να το πάμε και λίγο παραπέρα- με μία quiche χωρίς την κρούστα της ζύμης. Τα αβγά εδώ συνδυάζονται με κρέας ή αλλαντικά, τυρί, λαχανικά, ακόμα και ζυμαρικά. Είναι η ιταλική εκδοχή της tortilla ενώ η εκτέλεση της συνταγής προϋποθέτει πολύ καλό χτύπημα των αβγών για αφράτο αποτέλεσμα, ενώ το μείγμα των αβγών σιγοψήνεται για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτούν εξωτερικά αλλά η σύσταση του εσωτερικού της fritatta να είναι ακόμα ελαφρώς ρευστή.
Τυπικό ιταλικό πιάτο που μοιάζει πολύ με την κλασική ομελέτα ή -να το πάμε και λίγο παραπέρα- με μία quiche χωρίς την κρούστα της ζύμης. Τα αβγά εδώ συνδυάζονται με κρέας ή αλλαντικά, τυρί, λαχανικά, ακόμα και ζυμαρικά. Είναι η ιταλική εκδοχή της tortilla ενώ η εκτέλεση της συνταγής προϋποθέτει πολύ καλό χτύπημα των αβγών για αφράτο αποτέλεσμα, ενώ το μείγμα των αβγών σιγοψήνεται για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτούν εξωτερικά αλλά η σύσταση του εσωτερικού της fritatta να είναι ακόμα ελαφρώς ρευστή.
Kuku Sabzi: Ιράν
Αυτό το πιάτο θα μπορούσαμε να το πούμε και fritatta της Μέσης Ανατολής με τη διαφορά όμως ότι η συνταγή περιέχει λιγότερα αβγά και μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία για λιγότερο χρόνο πριν τη γυρίσουν για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τα βασικά υλικά της συνταγής είναι αβγά, άφθονα μυρωδικά, αλάτι, μαύρο πιπέρι, καρύδια και ενίοτε, αλεύρι ή κορν φλάουρ, βερβερίτσα, κουρκουμά ή μείγμα μπαχαρικών adviyeh. Το kuku πρώτα μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία στο τηγάνι ενώ ορισμένοι ολοκληρώνουν το μαγείρεμα στο φούρνο.
Κwek kwek : Φιλιππίνες
Αυτό το πιάτο θα μπορούσαμε να το πούμε και fritatta της Μέσης Ανατολής με τη διαφορά όμως ότι η συνταγή περιέχει λιγότερα αβγά και μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία για λιγότερο χρόνο πριν τη γυρίσουν για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τα βασικά υλικά της συνταγής είναι αβγά, άφθονα μυρωδικά, αλάτι, μαύρο πιπέρι, καρύδια και ενίοτε, αλεύρι ή κορν φλάουρ, βερβερίτσα, κουρκουμά ή μείγμα μπαχαρικών adviyeh. Το kuku πρώτα μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία στο τηγάνι ενώ ορισμένοι ολοκληρώνουν το μαγείρεμα στο φούρνο.
Κwek kwek : Φιλιππίνες
Είναι από τα πιο δημοφιλή street food στις Φιλιππίνες που φτιάχνουν περισσότερο με αβγά ορτυκιού τα οποία πανάρουν πρώτα με φλούδα πορτοκαλιού και στη συνέχεια τα τηγανίζουν. Παρεμφερές είναι το Tokneneng που διαφέρει στον τύπο των αβγών που χρησιμοποιούν (κότας ή πάπιας).
Huevos rancheros: Μεξικό
Huevos rancheros: Μεξικό
Η βασική εκδοχή του πιάτου αποτελείται από αβγά που σερβίρονται πάνω σε μεξικάνικες tortillas (πίτες καλαμποκιού), με καυτερή σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύεται από φασόλια, ρύζι μαγειρεμένο με μεξικάνικη συνταγή και φέτες αβοκάντο ή γουακαμόλε. Μερικοί αντικαθιστούν τη σάλτσα ντομάτας με πάστα από τσίλι ή σάλτσα enchilada, την πίτα καλαμποκιού με σταρένια ενώ όσοι προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία προτιμούν τα huevos divorciados, που σερβίρονται στο ίδιο στυλ αλλά με δύο διαφορετικές σάλτσες. Η salsa roja picante με ντομάτα, τριμμένο κρεμμύδι, σκόρδο και τσίλι και η salsa verde από tomatillos (είδος πράσινης ντομάτας) είναι οι πιο συνήθεις επιλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου