ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Gita»,ένας προσωπικός βοηθός-ρομπότ, που κουβαλά τα υπάρχοντα του ιδιοκτήτη του.

Η Piaggio είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία μηχανοκίνητων δίτροχων. Είναι επίσης γνωστή για το ότι το 1946, εμφάνισε στην αγορά το σκούτερ Vespa (κι από τότε όλα τα σκούτερ τα λέμε «Βέσπα»).
H Piaggio Fast Forward όμως, έχει την έδρα της στην Βοστώνη, παρουσιάζει την «Gita», έναν προσωπικό βοηθό-ρομπότ, που θα κουβαλά τα υπάρχοντα του ιδιοκτήτη του. Ή ένα ρομπότ-βαστάζο που θα κουβαλά τα υπάρχοντα του αφέντη του.
Θυμίζοντας τις κινήσεις του Αρ-του Ντι-του (R2-D2) του 
«Πολέμου των Άστρων», η δίτροχη Τζίτα είναι σε θέση να ιχνηλατεί τον ιδιοκτήτη της και να κυλά στο κατόπι του. Ένα καπάκι στο πάνω μέρος της ανοίγει και αποκαλύπτει τον χώρο αποθήκευσης.
Επίσης, μπορεί να προγραμματιστεί με χάρτες, για να εκτελεί μεταφορές από μόνη της: να μεταφέρει φρούτα και λαχανικά από ένα σουπερμάρκετ, μια παραγγελία από ένα κατάστημα, να βοηθά στη μεταφορά αντικειμένων μέσα σε μια αποθήκη, ακόμα και να βγάλει βόλτα τον σκύλο!
Η ανώτερη ταχύτητά της είναι 35 
χιλιόμετρα την ώρα, σχεδόν όσο το σπριντ ενός ανθρώπου. Έχει ύψος 66 εκατοστά και μπορεί να μεταφέρει βάρος μέχρι 18 κιλά.
Αν και έχει κάποιες βιομηχανικές εφαρμογές, η Piaggio αντιμετωπίζει την Τζίτα ως έναν βοηθό προσωπικής κινητικότητας, που απελευθερώνει τους ανθρώπους «να περπατήσουν, τρέξουν, ποδηλατήσουν και με σκέιτμπορντ διατρέξουν τη ζωή τους», χωρίς να εμποδίζονται από κάποιο φορτίο.
Η Τζίτα είναι το πρώτο προϊόν που θα παρουσιάσει η Piaggio Fast Forward Fast Forward -η θυγατρική 
στον τομέα καινοτομίας του Ομίλου Piaggio- της οποίας επικεφαλής είναι ο Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Greg Lynn (αποδέχθηκε τη θέση μιας και έβρισκε τον κλάδο επίπλωσης πολύ αργό στην έρευνα νέων τεχνολογιών).
«Εξελίσσουμε προϊόντα τα οποία αυξάνουν και επεκτείνουν τις ανθρώπινες ικανότητες, αντί να αναζητούμε απλά να τις αντικαταστήσουμε» εξήγησε, στο Dezeen, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jeffrey Schnapp. «Σκεφτείτε πόσο πολύ πιο ελεύθερα θα μπορούσατε να μετακινηθείτε από το ένα σημείο στο άλλο, αν αφαιρούσαμε απ' την εξίσωση τα βαριά αντικείμενα» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε, όμως, και μια αλήθεια, η οποία παγώνει το αίμα: «Οι βιομηχανίες μεταφορών και ρομποτικής τείνουν να βελτιστοποιούν την εκτέλεση καθηκόντων και να αντικαθιστούν εργασία (σ.σ. που προσφέρεται και αμείβεται, σήμερα)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου