Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, γεγονός που επηρεάζει το κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη και εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες στο Νορβηγικό κέντρο ερευνών που παρατηρούν από κοντά το φαινόμενο, δηλώνουν έκπληκτοι και... τρομοκρατημένοι, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφονται θερμοκρασίες πάνω από μηδέν στον αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλαρντ.«Η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι στους μείον 6,7 βαθμούς Κελσίου και το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα ήταν το 2006, όταν είχε φτάσει στους μείον 1,8 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Κετίλ Ίσακσον, από το νορβηγικό μετεωρολογικό ινστιτούτο. Είναι η πρώτη φορά φέτος, που η μέση θερμοκρασία στην
περιοχή θα είναι λίγο πάνω από το μηδέν, τόνισε ο Σκανδιναβός επιστήμονας.
«Αυτό είναι σοκαριστικό. Αν με ρωτούσε κάποιος πριν 10 χρόνια, δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστώ τέτοιες θερμοκρασίες το 2016», τονίζει με έμφαση, δίνοντας το στίγμα της ανησυχίας που διακατέχει την επιστημονική κοινότητα. «Το Σβάλαρντ είναι μία πολύ καλή περίπτωση για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην Αρκτική», τονίζει ο κ. Ίσακσον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο πάγος στη θαλάσσια περιοχή κτίζεται πολύ πιο αργά, απ' ότι συνήθως.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δηλώσουν με ακρίβεια τους λόγους που οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας. Πιστεύουν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί, καθώς η παρουσία του πάγου αντανακλά πίσω στο διάστημα μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, σε αντίθεση με τη «σκοτεινή» θάλασσα, η οποία απορροφά θερμότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να καταστήσουν μη βιώσιμα πολλά είδη φυτών και ζώων, καθώς και πληθυσμών πάνω στη Γη, οι οποίοι ενδέχεται να μην προλάβουν να προσαρμοστούν.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να καταστήσουν μη βιώσιμα πολλά είδη φυτών και ζώων, καθώς και πληθυσμών πάνω στη Γη, οι οποίοι ενδέχεται να μην προλάβουν να προσαρμοστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου