ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Zalipie, ένα χωριό με παραμυθένια ζωγραφιστά σπίτια

To Zalipie είναι ένα αγροτικό χωριουδάκι 68 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κρακοβίας, διάσημο σε όλο τον κόσμο για τα παραμυθένια ζωγραφιστά σπίτια του.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο τα σπίτια ζωγραφισμένα μέσα-έξω, αλλά ο,τιδήποτε είναι ακίνητο, από τους φράχτες, τους τοίχους και τα γεφυράκια ως τα πηγάδια, τα κοτέτσια και τα σπιτάκια για τους σκύλους.
Η παράδοση ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ως τότε οι ξυλόσομπες δεν διέθεταν μπουριά και ο καπνός έβρισκε διέξοδο από μικροσκοπικά σωληνάκια στο ταβάνι. Οταν αντικαταστάθηκαν με καινούργιες που είχαν καμινάδες και οι νοικοκυρές συνειδητοποίησαν πως ξεμπέρδεψαν με τους μαυρισμένους από τον καπνό τοίχους, άρχιζαν να ασβεστώνουν τα σπίτια τους.

Αλλά δεν περιορίστηκαν σ' αυτό. Σιγά – σιγά άρχιζαν να ζωγραφίζουν πολύχρωμα λουλουδάτα μοτίβο πάνω στις καπνισμένες επιφάνειες και στη συνέχεια όπου αλλού μπορούσαν να δημιουργήσουν. Σε λιγότερο από 100 χρόνια, μεταμόρφωσαν ολόκληρο το χωριό δημιουργώντας μια παράδοση που διατηρείται ως σήμερα και κάνει το Zalipie ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου