ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Οι 10 πιο… «ηθικοί» προορισμοί

Για τους ταξιδιώτες που δεν θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε το περιβάλλον, η λίστα με τους πιο «ηθικούς» προορισμούς του αναπτυσσόμενου κόσμου για φέτος θα τους βοηθήσει να βρουν τον ιδανικό προορισμό.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ethical Traveler –ένα πρότζεκτ του Earth Island Institute στο Berkeley- εξέδωσε και φέτος τη λίστα με τις πιο ηθικές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τι σημαίνει να είναι μια χώρα «ηθική»; Σημαίνει να δείχνει σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύει το περιβάλλον της και να κινείται προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ευημερίας. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της λίστας φέτος, όπως και κάθε χρόνο, είναι να ενθαρρύνει τους τουρίστες να ενισχύσουν αυτές τις χώρες στα μελλοντικά ταξίδια τους, έναντι άλλων που υστερούν στους παραπάνω τομείς, δίνοντας έτσι το μήνυμά τους με τις ταξιδιωτικές επιλογές τους και κίνητρο στις χώρες αυτές να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο.
Φέτος, στη λίστα υπήρχαν 5 νέες είσοδοι: Γρενάδα, Μικρονησία, Μογγολία, Παναμάς και Τουβαλού, ενώ οι χώρες που απαρτίζουν τη λίστα είναι οι παρακάτω.

1. Πράσινο Ακρωτήρι
Ο παράδεισος του σερφ, στη δυτική ακτή της Αφρικής, υπήρχε και στην περσινή λίστα, και ο λόγος είναι οι σημαντικές του προσπάθειες για «πράσινη» ενέργεια και ισότητα μεταξύ των 2 φύλων, με πολλές γυναίκες να έχουν σήμερα υψηλές θέσεις στην εργασία.

2. Δομινίκα
Το τελευταίο νησί της Καραϊβικής που αποικίστηκε από τους Ευρωπαίους, έχει κάνει σοβαρή πρόοδο όσον αφορά τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, ενώ συνεχίζει να ηγείται των νησιών της Καραϊβικής στην υγεία, την εκπαίδευση και τη γεωθερμική ενέργεια.



3. Γρενάδα
Στο παρελθόν είχε μείνει εκτός λίστας, λόγω της αδυναμίας της να σεβαστεί τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, όπως και η Δομινίκα, πλέον όμως έχει κάνει πρόοδο στον τομέα. Αναφορικά με το περιβάλλον, προσπαθεί να προστατέψει και να αναγεννήσει τους υφάλους της, δημιουργώντας κοραλλιογενή φυτώρια.

4. Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας
Πολλοί από τους φετινούς προορισμούς, ανάμεσά τους και η Μικρονησία, συνηγορούν υπέρ μιας δυναμικής στρατηγικής που αφορά την κλιματική αλλαγή. Το human trafficking, βέβαια, παραμένει πρόβλημα, αλλά έχει καταφέρει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

5. Μογγολία
Περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι στη Μογγολία, συμπεριλαμβανομένου του 70% των βοσκών, έχουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την αναφορά του Ethical Traveler. Στον τομέα της προστασίας των ζώων, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν εδώ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.


6. Παναμάς
Άλλη μια από τις νέες εισόδους, ο Παναμάς έφτασε στη 2η πιο υψηλή θέση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, ο Παναμάς και η Μογγολία έχουν τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της λίστας, σημειώνοντας μικρότερο άνεργο δυναμικό από 5%.

7. Σαμόα
Η 1 από τις 5 χώρες που βρίσκονταν και στην περσινή λίστα για το 2015, η Σαμόα συνεχίζει τη δράση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την αναφορά, λάνσαρε νέους ηλιακούς συλλέκτες, προκειμένου να φτάσει το στόχο του 100% βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2017.

8. Τουβαλού
Επίσης νέο μέλος στην «ηθική» λίστα, το Τουβαλού είναι μέλος του γκρουπ Vulnerable 20, που δημιουργήθηκε για να μοιραστεί και να μεγεθύνει καινοτόμες προσεγγίσεις στην κλιματική αλλαγή. Στα τέλη του 2014, η Βουλή του πέρασε προσχέδιο νόμου για την οικογενειακή προστασία και την ενδοοικογενειακή βία, στοχοποιώντας κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας.


9. Τόνγκα
Η Τόνγκα σημείωσε υψηλό σκορ στην προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της λίστας. Παρ’ όλ’ αυτά, παραλίγο να μην καταφέρει να μπει στη δεκάδα, καθώς παραμένει ένα από τα 7 κράτη του κόσμου που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων απέναντι στο γυναικείο φύλο.

10. Ουρουγουάη
Από τη φετινή δεκάδα, η Ουρουγουάη είναι πρώτη στην «πράσινη» ενέργεια, αφού παρέχει το 90% ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη δημιουργία ενός πλήρως βιώσιμου αεροδρομίου, το πρώτο του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου