ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι, η πρώτη γυναίκα, που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στη Σαουδική Αραβία

Το όνομα αυτό ακούστηκε παγκοσμίως και στη Σαουδική Αραβία θα μείνει στην ιστορία. Είναι το όνομα της πρώτης γυναίκας, που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, σε ένα θεοκρατικό βασίλειο, όπου οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η Αλ Οτέιμπι κατέλαβε έδρα στην περιφέρεια της Μέκκα. Ένα μικρό θαύμα στην ιερή γη του Ισλάμ; Όχι ακριβώς. Τα συμβούλια έχουν εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες, με το ρόλο τους να είναι εν πολλοίς διακοσμητικός. Ένα πρώτο βήμα μακριά από το σκοταδισμό για ένα βασίλειο-σύμμαχο της Δύσης; Μακάρι.
Από τις 979 υποψήφιες, 19 κατέλαβαν αξίωμα στις πρώτες εκλογές με δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για γυναίκες. Ο αριθμός μικρός μπροστά σε εκείνον των 5.938 υποψηφίων ανδρών. Η συμμετοχή δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τις "Σουφραζέτες" της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και η μεταφορά στα εκλογικά τμήματα ήταν εξαρτημένη από τους άνδρες. Απαγορεύεται να κυκλοφορούν ασυνόδευτες και να οδηγούν.
Τα παράλογα "όχι" δεν σταματούν εκεί. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κολυμπούν, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, να συναναστρέφονται δημοσίως με άνδρες. Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, πανεπιστήμια έχουν ξεχωριστές εισόδους. Σπουδάζουν, αλλά έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Βγαίνουν για ψώνια, αλλά δεν επιτρέπεται να δοκιμάσουν ρούχα, καθώς η σκέψη και μόνο του ημίγυμνου γυναικείου σώματος πίσω από το παραβάν σκανδαλίζει.
Τον τελευταίο χρόνο το Ριάντ έχει αρχίσει να δέχεται κριτική από τη Δύση (αν και όχι ιδιαίτερες πιέσεις) για την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο παρελθόν επικρατούσε σιωπή για τον καίριο αυτό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο- ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες κάλυπταν ενεργειακές ανάγκες με σαουδαραβικό αργό. Το Ριάντ από την πλευρά του αγόραζε οπλικά συστήματα από αμερικανικές και άλλες δυτικές εταιρείες. Στην Ευρώπη οι πιο ισχυροί δεσμοί ήταν ίσως με τη Βρετανία, αλλά όπως σχολιάζεται στον βρετανικό Τύπο, η συμμαχία είναι "υπό αναθεώρηση". Το πετρέλαιο δεν θεωρείται πια το πανίσχυρο όπλο, που ήταν κάποτε, και οι ισορροπίες ισχύος στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζουν συνεχώς.
Οι πληροφορίες για το ρόλο Σαουδαράβων στη χρηματοδότηση και άλλου είδους στήριξη τζιχαντιστών είναι επίσης ένα «αγκάθι». Το Ριάντ εξακολουθεί παρόλα αυτά να θεωρείται κρίσιμος παίχτης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Μόλις χθες το ίδιο ανακοίνωσε ότι ηγείται πρωτοβουλίας μουσουλμανικών κρατών κατά της τρομοκρατίας.
Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες στους δημόσιους χώρους είναι υποχρεωμένες να φορούν χιτζάμπ, καλύπτοντας όλο το σώμα και το κεφάλι και αφήνοντας ελεύθερο μόνο το πρόσωπο. Μία ενδυμασία- σύμβολο της ζωής υπό περιορισμό. Πολλές φορούν νικάμπ, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια. Έστω και έτσι τολμούν, ίσως, να "κοιτούν" προς ένα μέλλον χωρίς "καλύπτρες". Θα φανεί εάν η Δύση θα «σπρώξει» προς την κατεύθυνση αυτή ή θα επιλέξει να μείνει... πίσω από το νικάμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου