ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Οι θεομηνίες του πρώτου εξάμηνου του 2015 κόστισαν, 16.000 θάνατους και 35 δισ. δολάρια υλικές ζημιές

Δεκαέξι χιλιάδες θάνατοι ανθρώπων και υλικές ζημιές 35 δισ. δολαρίων είναι ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τον πλανήτη το πρώτο εξάμηνο του 2015. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re, ο απολογισμός των θεομηνιών σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, είναι πολύ βαρύτερος το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν καταγράφτηκαν μόνο 2.800 θάνατοι.
Η εφετινή εκτίναξη των θανάτων στους 16.000 οφείλεται στο φονικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ στα τέλη Απριλίου και στα κύματα καύσωνα που σάρωσαν την Ινδία και το Πακιστάν τον Ιούνιο. Οι θεομηνίες του Νεπάλ, της Ινδίας και του Πακιστάν άφησαν πίσω τους 12.000 νεκρούς.
nepal-5Οι εφετινοί θάνατοι, ωστόσο, είναι λιγότεροι από το μέσον όρο των πρώτων εξαμήνων των τελευταίων 30 ετών, που καταγράφει η Munich Re (27.000 νεκροί).
Από την οικονομική πλευρά, το κόστος των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές ανέρχεται στα 35 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό το οικονομικό βάρος που έχουν αναλάβει οι ασφαλιστικές εταιρείες ανέρχεται σε 12 δισ. δολάρια.
Σημειωτέον ότι το κόστος των αποζημιώσεων δεν έχει να κάνει με την έκταση και τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών αλλά με το επίπεδο των ασφαλιστικών καλύψεων ανθρώπων και πραγμάτων. 
Γι' αυτό και από ασφαλιστικής απόψεως το κόστος μιας καταστροφής είναι υψηλότερο όταν αυτή πλήττει μια οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα, όπου οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι μεγάλες.
Ως εκ τούτου, ενώ οι υλικές καταστροφές του σεισμού στο Νεπάλ ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα κύματα ψύχους που έπληξαν στα τέλη Φεβρουαρίου τις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά, η ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες ήταν στην αμερικανική ήπειρο πολύ υψηλή.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των ζημιών από το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Αμερική έφθασε τα 2,4 δισ. δολάρια, αλλά οι πληγέντες θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές για ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων.
Στην Ευρώπη, ως φαίνεται, το ποσοστό ασφάλισης των υλικών αγαθών είναι χαμηλότερο. Έτσι, ενώ το κόστος των ζημιών από τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν την Γηραιά Ήπειρο έφθασε στα 1,4 δισ. δολάρια, οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν δεν ξεπερνούν τα 900 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου