ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Πιάτα που ενώ θες να το φας, ταυτόχρονα δεν θες να το χαλάσεις.

Στο εστιατόριο Tate Dining Room στο Χονγκ Κονγκ, η σεφ Vicky Lau φροντίζει να λέει μια ιστορία μέσα από τα πιάτα της, εμπνευσμένη από κάποιο μέρος που πήγε ή κάποιο ποίημα που διάβασε και το αποτέλεσμα είναι πάντα άκρως δημιουργικό, χαλαρωτικό και τόσο όμορφο, που ενώ θες να το φας, ταυτόχρονα δεν θες να το χαλάσεις.
Στα περισσότερα καλά εστιατόρια, η άφιξη του τελευταίου πιάτου -που σημαίνει και την άμεση άφιξη του λογαριασμού- αρχίζει να αυξάνει λίγο τα επίπεδα στρες όσων πρόκειται να πληρώσουν τη… λυπητερή. Το στρες αυτό, όμως, φαίνεται πως εξαφανίζεται άμεσα, όταν το τελευταίο πιάτο θυμίζει… κήπο ζεν και στο Εστιατόριο Tate Dining Room and Bar του Χονγκ Κονγκ, η σεφ –και ιδιοκτήτρια- Vicky Lau φροντίζει ακριβώς γι’ αυτό.
Η μαγειρική της Lau, όμως, δεν έχει στόχο μόνο το στομάχι και τα μάτια, αλλά και το μυαλό, αφού η ίδια θέλει να δημιουργεί τοπία με αυτό, που δίνουν… τροφή για σκέψη. Με τον «Κήπο Ζεν» για παράδειγμα, ελπίζει οι πελάτες της να εμβαθύνουν στις σκέψεις τους στο τέλος του γεύματος.
Η 34χρονη Lau, η οποία κερδίζει κάθε χρόνο αστέρι Michelin από το 2013 που άνοιξε το εστιατόριο, κέρδισε τον τίτλο Veuve Clicquot Καλύτερης Γυναίκας Σεφ στην Ασία το 2015 και το φαγητό της περιγράφεται ως ένα εκλεκτικό μείγμα γαλλικών και γιαπωνέζικων επιρροών. Παρ’ όλο που ο αρχικός της στόχος δεν ήταν να γίνει σεφ, η μαγειρική την κέρδισε και ανέδειξε το ταλέντο της.
Τα πιάτα της τα ονομάζει «βρώσιμες ιστορίες», οι οποίες σερβίρονται σε ένα χώρο που η ίδια έχει φροντίσει να είναι μικρός και οικείος, έτσι ώστε να μπορεί να εκφραστεί μέσα από το φαγητό –γι’ αυτό άλλωστε και στο εστιατόριο υπάρχουν μόνο 24 θέσεις.
Η ιστορία του κάθε πιάτου περιγράφεται από το προσωπικό του Tate Dining Room and Bar την ώρα που σερβίρει το πιάτο –αν και η ίδια προτιμάει ο κάθε πελάτης να δίνει τη δική του εκδοχή σε κάθε πιάτο της- και όπως είναι φυσικό, το κάθε γεύμα εκεί διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, αφού οι ιστορίες των σερβιτόρων και οι ερμηνείες των πελατών παίρνουν αρκετό χρόνο. Αυτό ίσως εξηγεί και το ότι για να κλείσει κάποιος τραπέζι στο εστιατόριο για Σαββατοκύριακο, χρειάζεται να τηλεφωνήσει περίπου 1 μήνα νωρίτερα.
Η Lau συστήνει νέα πιάτα στο μενού κάθε μήνα και νέο μενού σε κάθε αλλαγή εποχής και προς το παρόν πειραματίζεται με αποξηραμένους βλαστούς μπαμπού που έφερε από το τελευταίο της ταξίδι.
Vicky Lau, Veuve Clicquot Asia's Best Female Chef 2015
“BONITO” - marinated katsuo / bonito dashi geleé / daikon roll / datterino tomato confit by Vicky Lau at Tate Dining Room, Hong Kong“WRETH” lightly poached gillardeau oyster / chinese licorice root oxtail consummè / kimchi pickled daikon / sweetcorn kernels / braised wagyu beef tongue slice“FOIE GRAS TERRINE” duck foie gras terrine / spices & curry tuile / pommery mustard ice cream / blueberry sauce by Vicky Lau at Tate Dining Room, Hong Kong “AGED MANDARIN SEA BASS” - pan roasted suzuki sea bass / aged mandarin peel jam / lobster orange sauce/ fennel pollen / baby fennel by Vicky Lau at Tate Dining Room, Hong KongButler 4Butler 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου