Οι πρώτες σκέψεις των κατοίκων ήταν ότι κάποιος κολυμβητής είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία, ενώ κάποιοι τρομαγμένοι θρησκόληπτοι μάρτυρες επικαλούνταν παρόμοιες βιβλικές τιμωρίες. Ωστόσο στην πραγματικότητα υπεύθυνη ήταν η ραγδαία ανάπτυξη φυκών, τα οποία αλλάζουν χρώμα σε βαθύ κόκκινο ή καφέ όταν αναπαράγονται μαζικά σε μία περιοχή, χάρις στην υψηλή πυκνότητα χρωματισμένων κυττάρων.
«Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι άκακο, έχουμε θέσει μία προσωρινή απαγόρευση για κολυμβητές και κάθε αθλητική δραστηριότητα στο νερό μέχρι τα φύκη να τραβηχτούν πίσω στα βαθιά της θάλασσας», δήλωσε ο Κανγκ Τσ’άι, τοπικός περιβαλλοντικός αξιωματούχος, ενώ επιπλέον απαγορεύτηκε και το ψάρεμα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κέντρου Παρακολούθησης Θαλασσιών Πόρων και Περιβάλλοντος στη Σενζέν, τα φύκη αναμένονται να εξαφανιστούν μόλις η θερμοκρασία του νερού σημειώσει πτώση.
Εξάλλου, μία έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών που εκδόθηκε το 2013, αποκάλυψε πως περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η ανάπτυξη φυκών σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ενδέχεται να έχουν δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία για περιοχές και κοινότητες σε όλο τον πλανήτη.
Το 2012 ένα κομμάτι του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα εμφάνισε ξαφνικά επίσης βαθύ κόκκινο χρώμα και μία από τις αρχικές θεωρίες ανέφερε τα φύκη ως αιτία του χρωματισμού. Τελικά ανακαλύφθηκε πως οι εκκρίσεις από δύο παράνομα εργοστάσια βαφών προκάλεσαν την παράξενη μόλυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου