Είναι το γλυκό που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη. Δημιούργημα του σεφ Dominique Ansel, αυτό το λαχταριστό υβρίδιο, κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και ντόνατ, με την αφράτη βουτυράτη ζύμη γεμισμένη με κρέμα και γλάσο στην κορυφή, έχει κάνει το μεγαλύτερο «θόρυβο» στον χώρο της εστίασης τον τελευταίο χρόνο. Στο τεύχος του περασμένου Δεκεμβρίου, μάλιστα, το περιοδικό ΤΙΜΕ χαρακτήρισε το cronut μία από τις 25 καλύτερες εφευρέσεις του 2013.
Φυσικά, εμείς έχουμε ήδη πρωτοτυπήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2013, οπότε πρωτοσερβιρίστηκε το... μπουγατσάν. Πρόκειται για ένα ωραιότατο κρουασάν γεμισμένο με κρέμα μπουγάτσα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Γεννήθηκε –πού αλλού;– στη Θεσσαλονίκη από τον μάγειρα και μπλόγκερ Δημήτρη Κοπαράνη και σερβίρεται κάθε μέρα στο Estrella.
Η τάση δεν περιορίζεται στα γλυκά. Πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα, ουδείς θα έβαζε ποτέ στην ίδια πρόταση τις λέξεις ramen (γιαπωνέζικη σούπα με νουντλς) και μπέργκερ, αλλά να που χάρη στον σεφ Keizo Shimamoto από τη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε η μεγαλύτερη τρέλα στο street food. Ο πολυμήχανος μάγειρας, θέλοντας να παντρέψει τις δύο του πατρίδες, ΗΠΑ και Ιαπωνία, έκανε τη σούπα ομελέτα και έχωσε ανάμεσα ένα ζουμερό μπιφτέκι. Συνήθως σερβίρεται με ένα αβγό μάτι στην κορυφή για έξτρα απόλαυση.
Στο Κιότο της Ιαπωνίας γεννήθηκε και το Mega Pizza Burger, ένας XL θρίαμβος απόλαυσης που είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ένα γιγάντιο μπέργκερ με ζύμη πίτσας.
Στο Λονδίνο, δύο εταιρείες, η Bea Vo και ο κολοσσός Starbucks, βρέθηκαν σε δικαστική διαμάχη γύρω από την πατρότητα του duffin, ναι, ένα συνδυασμό ντόνατ και μάφιν (με μαρμελάδα βατόμουρο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου