Όταν χάνει κανείς το ενδιαφέρον του για τα χόμπι του και άλλες δραστηριότητες, ίσως αυτό αποτελεί σημάδι ότι «πλησιάζει» η άνοια και το Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που ήταν απαθείς αλλά δεν υπέφεραν από κατάθλιψη εμφάνιζαν συρρικνωμένες ποσότητες φαιάς και λευκής ουσίας –οι νευρώνες στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη μνήμη και την επικοινωνία αντίστοιχα.Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν στους γιατρούς ένα νέο εργαλείο, με το οποίο μπορούν να αναγνωρίζουν ποιοι διατρέχουν σε κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
«Όπως οι ενδείξεις απώλειας μνήμης μπορεί να αποτελούν σημάδια εγκεφαλικών αλλαγών, που συνδέονται με ασθένειες του εγκεφάλου, έτσι και η απάθεια μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων αλλαγών» ανέφερε στη Daily Mail η Dr Lenore Launer από το National Institutes of Health στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
«Τα συμπτώματα της απάθειας είναι κοινά σε ηλικιωμένους χωρίς άνοια. Και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας έδειχναν απάθεια χωρίς να υποφέρουν από κατάθλιψη, πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στο πώς η απάθεια από μόνη της θα μπορούσε να υποδηλώνει άλλες ασθένειες του εγκεφάλου» πρόσθεσε.
Στην έρευνα συμμετείχαν 4.354 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη.
Όσοι εμφάνιζαν δύο ή περισσότερα συμπτώματα απάθειας (π.χ. έλλειψη ενδιαφέροντος ή συναισθημάτων, έλλειψη ενέργειας, βαρεμάρα και προτίμηση να μένουν στο σπίτι αντί να ασχολούνται με δραστηριότητες) είχαν κατά 1,4% λιγότερη φαιά ουσία και κατά 1,6% λιγότερη λευκή ουσία, σε σχέση με όσους εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο ιατρικό, επιστημονικό περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου