ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Έργα τέχνης και πολιτισμού στο πιάτο μας υπόσχεται το Thessaloniki Food Festival

Γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από έργα τέχνης και πολιτισμού παρουσιάζει από σήμερα το Thessaloniki Food Festival μέσα από την πρωτότυπη δράση Yummy Museum, συνδέοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης με τη γευστική της παράδοση.
Βασικοί συνεργάτες στην επιχείρηση “Νόστιμο – λαχταριστό Μουσείο” είναι η κίνηση των 5 Μουσείων της πόλης και των αντίστοιχων εστιατορίων τους, με ερέθισμα την ιδέα πως κάθε έκθεμα, κάθε χρονικής περιόδου και εικαστικής τάσης έχει και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ένα σχετικό πιάτο.

Έτσι, από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ως και την επόμενη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στους χώρους εστίασης των πέντε μουσείων της πόλης θα προσφέρονται:
Στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου: Ειδική γευστική πρόταση που απαρτίζεται από: πιάτο με: ξερά σύκα, καρύδια, ρόδι, παξιμάδια και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (με συνολική τιμή 5 ευρώ). Η έμπνευση του πιάτου “έρχεται” από το Μακεδονικό Συμπόσιο το οποίο απεικονίζεται στη ζωφόρο του Μακεδονικού τάφου στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης (χρονολογείται μεταξύ 325 και 300 π.Χ.). Εξάλλου “συμπόσιον” = συν-πόσιον – συν-πίνουμε...
Στο εστιατόριο Fred & Ginger του ξενοδοχείου Domotel Les Lazaristes (απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Σταυρούπολη), θα προσφέρεται ειδικό πιάτο (αντί 10 ευρώ) με ...καπνιστή ρέγγα στη σχάρα, κροκέτες βραστής πατάτας με ξινολάχανο και αγγουράκι τουρσί, και παραλλαγής τη σκορδαλιά με μαύρο ψωμί και κρέμα Smetana. Όλα αυτά συνοδεύονται από ...σφηνάκι βότκας. Πώς αλλιώς εξάλλου καθώς η γευστική πρόταση εμπνέεται από ... την “Γυναίκα που πίνει” (λάδι σε μουσαμά 176Χ176 εκατοστά – έργο του 1927) του Ουκρανού Σολομών Νικρίτιν (1898-1965)που θεωρείται εκπρόσωπος της νεώτερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας. Πρόκειται για μια μοναχική φιγούρα που υψώνει ένα ποτήρι βότκας χωρίς να διακρίνεται σε ποιους απευθύνεται, γεγονός που τοποθετεί τον θεατή στην θέση του συνδαιτυμόνα. Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή Κωστάκη η οποία εκτίθεται στη Μονή Λαζαριστών.
Στο εστιατόριο “Β” του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού το μενού (10 ευρώ) είναι ...βυζαντινό και απαρτίζεται από: Χορτόσουπα, φάβα με οσομπούκο (κότσι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα καρύδια) κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κι όλα αυτά με έμπνευση ένα κείμενο από τα Πτωχοπροδρομικά (του 12ου αιώνα): …παιδί ‘σαι συ χαβιαροφάγου, σκουμπριπαλαμιδόπαστου και αντζουγοπαστοφάγου”. Σύμφωνα με το κείμενο, αυτή ήταν η απάντηση του πατέρα προς τον γιο του όταν αυτός του ζήτησε να αγοράσει ένα σησαμάτον φρατούτζικον (μικρό στρογγυλό φραντζολάκι με σουσάμι), μαζί με βερτζίκιον (βραστό λουκάνικο) και γαρνιρισμένο με μια πικάντικη σάλτσα από μαύρο πιπέρι και σινάπι (μουστάρδα). Το λιτό αυτό γεύμα συνοδευόταν από κονδίτη, ένα ποτό μαύρου χρώματος, που το ονόμαζαν και πιπεράτο για την ιδιαίτερη και αφρώδη γεύση του (μαύρη μπύρα).
Οι Βυζαντινοί έτρωγαν το «άριστον», το πρώτο φαγητό της ημέρας γύρω στο μεσημέρι. Ακολουθούσε το γεύμα και το βράδυ, πριν βασιλέψει ο ήλιος, το δείπνο.
Τα λαχανικά ήταν από τα σημαντικότερα συμπληρώματα στα γεύματά τους ενώ λάτρευαν τα γλυκίσματα, καθώς το μέλι υπήρχε σε αφθονία. Τα ονόμαζαν «μελιτηρά», «μελιτώματα» ή «μελίπηκτα».
H γευστική πρόταση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εμπνέεται από το έργο “Σινιάλα” του Τάκι που εκτίθεται αυτήν περίοδο στους χώρους του.
O Tάκις είναι ο δημιουργός της νέας προσέγγισης της μουσικότητας του ήχου και τα “Σινιάλα” εμπνέουν το καφέ του Μουσείου για ένα μικρό πιάτο – συνοδευτικό ενός ποτηριού λευκού ή κόκκινου κρασιού (4 Ευρώ).
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών τέλος το έναυσμα δίνεται από τα χρυσοκέντητα κοστούμια του Μάκβεθ (από την έκθεση “Βάγκνερ-Βέρντι: 200 χρόνια” αλλά και από την έκθεση των χαρακτικών της Βάσως Κατράκη “Σε λευκό και μαύρο”. Το Μενού “Μακβεθ” (11 ευρώ) είναι... εντυπωσιακό και χρυσοποίκιλτο όπως και τα χρυσοκέντητα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ για την παράσταση «Μάκβεθ», και περιλαμβάνει: Σαλάτα πράσινη με κράνα, γκότζι μπέρι και πέστο καρύδι, κύβους γαλοπούλας με σως μαύρης μπύρας, παντζάρι πουρέ και σπανάκι σοτέ, γλυκό, μαλακό μπισκότο με κρέμα κακάο, λευκό πέπλο και βύσσινο γλυκό και Ζεστό κόκκινο κρασί με γαρύφαλλο και μανταρίνι.
Το δεύτερο, “ταπεινό” μενού «Σε Λευκό και Μαύρο», παίρνει γεύση από το «λευκό θησαυρό» της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και από το χαρακτικό έργο “Ψαράδες” της Βάσως Κατράκη. Το μενού στοιχίζει 6 ευρώ και περιλαμβάνει: Club sandwich με κοτόπουλο και ταλαγάνι, πατάτες σκαφάκι με τρίμμα αυγοτάραχου, Σως μαγιονέζα με ελιά καλαμών, σαλάτα τοματίνια με αλάτι, αφρίνα Μεσολογγίου και χέλι και δροσερή μανταρινάδα με πινελιές από τσάι βουνού.
Τα εκθέματα που στάθηκαν το έναυσμα για τα “εικαστικά μενού” , δεν θα μεταφερθούν στις αίθουσες των εστιατορίων. Θα παραμείνουν “Yummy” μεν αλλά, στις αίθουσες των μουσείων που τα φιλοξενούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου