Εκτός τραπεζικού συστήματος θα βρεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι - ή το 20% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων - μέσα στην επόμενη τριετία. Με προγράμματα εθελουσίας εξόδου αλλά και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το προσωπικό τους. Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προγράμματα εθελουσίας για περίπου 4.500 εργαζομένους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank), ενώ τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο και για δεύτερο κύμα αποχωρήσεων στο μέλλον. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν θα πραγματοποιήσουν νέες προσλήψεις ούτως ώστε το προσωπικό τους να μειωθεί περαιτέρω και λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
Κοινός τόπος στα προγράμματα που ετοιμάζουν οι τράπεζες είναι η πλήρης αποζημίωση του προσωπικού αλλά και μια σειρά από οικονομικά κίνητρα, ανάλογα με την προϋπηρεσία των εργαζομένων, τα χρόνια που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση αλλά και με βάση κοινωνικά κριτήρια.
ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις, αλλά παράλληλα να μειωθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος των τραπεζών με μείωση του προσωπικού, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται υψηλό, εφάπαξ κόστος.
Οι αλλαγές που έφεραν οι συγχωνεύσεις αλλά και η μείωση των εργασιών τους έχουν οδηγήσει τις τράπεζες στο ψαλίδισμα του προσωπικού, κίνηση που επιβάλλεται και από την τρόικα, προκειμένου να εγκρίνει τα επιχειρηματικά πλάνα που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, βασική μεταβλητή που θα κρίνει την αποδοχή των επιχειρηματικών πλάνων των τραπεζών είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο εξαρτάται τόσο από τη μισθοδοσία του προσωπικού όσο και από τον αριθμό των καταστημάτων τους.
Οι συνέργειες που θα προκύψουν από το μπαράζ των συγχωνεύσεων των προηγούμενων μηνών εξαρτώνται άμεσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι που έχουν ξεκαθαρίσει στις τράπεζες τόσο η τρόικα όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου