Την ώρα που οι στιγμές για την Ευρώπη είναι πιο κρίσιμες παρά ποτέ, οι επιθέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων εντείνονται και οι διεθνείς αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, εσχάτως και επιχειρηματίες προετοιμάζονται ακόμα και για διάλυση της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συνεχίζουν να αντιδρούν με διαφορά φάσης στις προκλήσεις και ακόμα κι όταν συμφωνούν σε κάτι, όπως στο χθεσινό Eurogroup για την ενίσχυση των κεφαλαίων του προσωρινού Ταμείου Στήριξης, παίρνουν αποφάσεις ήδη ξεπερασμένες από την πραγματικότητα!
Το διακύβευμα πλέον στην Ευρωζώνη είναι η ίδια η ύπαρξή της. Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 το γνώριζαν ήδη από το ξεκίνημα της συνεδρίασής τους, όταν πήραν στα χέρια τους μια απόρρητη έκθεση που συνέταξαν οι ειδικοί της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η οποία συνοπτικά έλεγε πως η Ιταλία θα χρεοκοπήσει άμεσα εκτός κι αν της δοθούν τώρα, άμεσα, περί τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η έκθεση διέρρευσε, όπως και τα σενάρια που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής στήριξης.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τονίζει πως η είδηση είναι απολύτως εξακριβωμένη και διευκρινίζει πως η Ιταλία δεν αναμένεται να καταθέσει επισήμως αίτημα οικονομικής στήριξης, προτού η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 5 Νοεμβρίου.
«Οι συζητήσεις αφορούν βοήθεια της τάξεως των 400 δισ. ευρώ» αναφέρει η πηγή του Reuters. Εφιαλτικό το σενάριο καθώς το συνολικό ποσό που έχει στη διάθεσή του το ΔΝΤ δεν υπερβαίνει τα 380 δισ. δολάρια (!) και για να μπορέσει να καλύψει ΜΟΝΟ τις ανάγκες της Ιταλίας θα χρειαστεί άμεση ενίσχυση των πόρων του.
Όσον αφορά στην έκθεση της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας, τονίζει πως ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην φοροδιαφυγή και ξεκαθαρίζει πως «χωρίς αποφασιστική πολιτική απάντηση, ο κίνδυνος για πλήρη κρίση κρατικής ρευστότητας κορυφώνεται».
Καταλήγει δε πως μια κρίση ρευστότητας στην Ιταλία θα μετατραπεί σε «κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες» …
Σε μια παράλληλη εξέλιξη το γερμανικό περιοδικό Spiege φιλοξενεί συνέντευξη συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, υπό τον εξαιρετικά εύγλωττο τίτλο «Η Γερμανία πρέπει να πάρει αποφάσεις αλλιώς the Game Is Over» ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου