ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Τούρανορ», ή αλλιώς «Η ισχύς του Ηλίου», το µεγαλύτερο ηλιακό σκάφος

Με την πυξίδα του να δείχνει τον Ηλιο και όχι τον µαγνητικό Βορρά, το µεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσµο προσπαθεί να κάνει ρεκόρ, ταξιδεύοντας 27.000 µίλια περιµετρικά της Γης, εκµεταλλευόµενο τον ούριο ηλιακό άνεµο στα φωτοβολταϊκά πανιά του.

Το σκάφος λέγεται«Τούρανορ» και δανείστηκε τοόνοµά του από τοµυθιστόρηµα «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».Σηµαίνει «Η ισχύς του Ηλίου» και έχει µήκος 31 µέτρα. Σχεδιάστηκε από την ελβετική εταιρεία Planet Solar και ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερµανίας, σε χρονικό διάστηµα 14 µηνών.

Το φιλόδοξο ταξίδι του άρχισε στις 27 Σεπτεµβρίου του 2010 από το Μονακό. Προχθές έφθασε στην Αυστραλία, στην πόλη Μπρίσµπεϊν, που τη διασχίζει ο οµώνυµος ποταµός, κινούµενο µόνο µε την ενέργεια του Ηλίου που συλλέγουν τα φωτοβολταϊκά του συστήµατα.

Νωρίτερα είχε διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και «έπιασε» στο Μαϊάµι, πέρασε από τον Παναµά και προσέγγισε τα νησιά Γκαλάπαγκος. Από εκεί ταξίδεψε στον Ειρηνικό Ωκεανό µέχρι την Αυστραλία. Το περιπετειώδες ταξίδι θα συνεχιστεί βόρεια προς τη Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, το Αµπου Ντάµπι και πίσω ξανά στη Μεσόγειο από τη ∆ιώρυγα του Σουέζ.

Ολόκληρο το κατάστρωµα του σκάφους αλλά και επιπλέον αναδιπλούµενα µέρη του καλύπτονται από τους ηλιακούς συλλέκτες σε έκταση 537 τετραγωνικών µέτρων.

Οι ακτίνες του Ηλίου πουπροσπίπτουν στους συλλέκτες µετατρέπονται σε ενέργεια και αποθηκεύονται σε τεράστιες µπαταρίες ιόντωνλιθίου, µε σκοπό να τροφοδοτήσουν δύο ηλεκτρικές µηχανές που βρίσκονται στις ισάριθµες γάστρες.

«Δεν είανι τυχαίο που οι καπετάνιοι του σκάφους προσπαθούν ν’ ακολουθούν την πιο…ηλιόλουστη διαδροµή την ώρα που ταξιδεύουν στον ωκεανό»,ανέφερε προς την εφηµερίδα «Γκάρντιαν» ο Ντάνι Φουγκό, µέλος της PlanetSolar. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου