Νέο «γερμανικό» δημοσίευμα είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, το οποίο επικαλείται τις ίδιες πηγές με το χθεσινό και αναφέρει, χωρίς βεβαίως να κατονομάζει τις πηγές, ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο μερικής διαγραφής χρεών για την Ελλάδα και την Ιρλανδία με στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).Η γερμανική έκδοση των Financial Times (Deutschland) αναφέρει όπως και το χθεσινό δημοσίευμα της επίσης γερμανικής Die Zeit, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το EFSF είτε να αγοράσει κρατικά ομόλογα είτε να παρέχει στις υπερχρεωμένες χώρες δάνεια με προνομιακούς όρους ώστε να μπορέσουν να επαναγοράσουν τα χρέη τους.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, χθες διέψευσε το δημοσίευμα της Die Zeit, βάσει του οποίου το Βερολίνο εξέταζε σχέδιο επαναγοράς ελληνικού κρατικού χρέους με στήριξη από τα κεφάλαια του EFSF.
Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα τιτλοφορείται «η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη» και αναφέρει ότι επικεφαλής της μίας πλευράς που έχει σχηματισθεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συμμάχους την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ επικεφαλής της άλλης πλευράς είναι η Γερμανία, με συμμάχους την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Η βασική διαφορά των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να αφορά στο χρόνο που πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους συμμάχους της θέλει να αποφασισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου, η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΤΧΣ – που περιλαμβάνει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά – και να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις αυτές από την ευρύτερη συζήτηση για την οικονομική πολιτική.
Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θέλουν, σε αντάλλαγμα προς την ενίσχυση του ρόλου του ΕΤΧΣ, ένα ευρύ πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών θα συνεχίσει να είναι αυστηρή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους.
«Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυστηρών κανόνων για όλες τις χώρες και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάνγκερ.
Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου, ώστε να παρέχει πραγματικά δάνεια ύψους 440 δις. ευρώ στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Όσον αφορά στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, η Γερμανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά μπορεί να υποστηρίξει, λένε οι Financial Times, την παροχή δανείων από το Ταμείο για να διευκολυνθούν οι χώρες να επαναγοράσουν το χρέος τους.
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου