ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Capsula Mundi, η «κάψουλα του κόσμου» για τις ανθρώπινες στάχτες μετά την αποτέφρωση.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας δεν σβήνει όταν η ζωή μας φτάσει στο τέλος της. Αφού εμείς αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο, το ξύλο, η συνθετική επένδυση και το μέταλλο που χρησιμοποιείται στα συνηθισμένα φέρετρα, όπως και το τσιμέντο, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των τάφων, συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη Γη.
«Πολλή ενέργεια δαπανάται επίσης στην παραγωγή των υλικών αυτών, που χρησιμοποιούνται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μετά καταλήγουν μέσα στο έδαφος. Δεν διασπώνται πολύ γρήγορα» λέει στο CNN η Jennifer DeBruyen, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.Αποτέλεσμα εικόνας για Capsula Mundi
Νέα πατέντα δίνει τη δυνατότητα να γίνετε δέντρο μετά τον θάνατό σαςΟι Ιταλοί designers Raoul Bretzel και Anna Citelli ίσως έχουν μια λύση για το ζήτημα αυτό. Αποκαλούν την πρότασή τους Capsula Mundi - «κάψουλα του κόσμου»- και είναι μια οργανική κατασκευή σε σχήμα αυγού που μπορεί να δεχθεί και τις ανθρώπινες στάχτες μετά την αποτέφρωση.
Όταν ταφεί, λένε, το βιοδιασπώμενο πλαστικό κέλυφος διαλύεται και τα απομεινάρια του παρέχουν θρεπτικά συστατικά σε ένα δενδρύλλιο που είναι φυτεμένο ακριβώς από πάνω του.
aysdah2Οι Bretzel και Citelli πιστεύουν πως ο θάνατος συνδέεται στενά με τον καταναλωτισμό, τόσο όσο και η ζωή. Στόχος τους είναι να δημιουργηθούν κοιμητήρια γεμάτα δέντρα αντί για ταφόπλακες, να μειωθεί η σπατάλη πόρων και να δημιουργηθεί νέα ζωή μέσα από τον ίδιο τον θάνατο.
Η ιδέα της Capsula Mundi γεννήθηκε το 2003, όταν το ζευγάρι είδε τόνους επίπλων να καταλήγουν στα σκουπίδια μετά το «Salone del Mobile» του Μιλάνου. «Ήταν ένας μεγάλος διαγωνισμός design αλλά σχεδόν κανείς δεν ενδιαφερόταν για το αν πραγματικά θα είχαν ποτέ χρήση αυτά τα αντικείμενα», λέει ο 
Αποτέλεσμα εικόνας για Capsula MundiBretzel. «Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχέδια που θα μπορούσαν να είχαν και περιβαλλοντική χρησιμότητα. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής μας αλλά κανείς δεν ασχολείται με αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να το σκέφτεται. Εμείς θέλουμε να σκεφτόμαστε τον θάνατο ως μέρος της ζωής».
Η πρώτη εκδοχή της κάψουλας είναι μόνο για στάχτες ενώ οι σχεδιαστές προγραμματίζουν αργότερα να βγάλουν κι ένα μοντέλο που να είναι κατάλληλο για σορούς που θα τοποθετούνται σε εμβρυική στάση. Τα βακτήρια στο έδαφος διαλύουν την κάψουλα και η στάχτη έρχεται 
Αποτέλεσμα εικόνας για Capsula Mundi
   .
Αποτέλεσμα εικόνας για Capsula Mundi
σταδιακά σε επαφή με το έδαφος χωρίς να αλλάξει δραματικά η χημική της ισορροπία.
Σύμφωνα με το CNN, μια τέτοια ταφή μπορεί να γίνει νόμιμα στη Βόρεια Αμερική καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να την απαγορεύει. Στη Ιταλία όμως, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται, όπως εξηγεί ο Bretzel. «Συλλέγουμε υπογραφές για να προχωρήσει η νομική έγκριση της όλης διαδικασίας. Αλλά ξέρουμε πως ο δρόμος θα είναι μακρύς πριν αλλάξουμε τους κανόνες» καταλήγει.
Πριν από λίγο καιρό, και η Bios Urn παρουσίασε τη δική της πατέντα, το σπορόφυτο Bios Incubator, το οποίο δίνει και αυτό τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να μετατραπεί σε… δέντρο όταν εγκαταλείψει τα εγκόσμια.
Πρόκειται για μία τεφροδόχο από κέλυφος καρύδας μέσα στο οποίο υπάρχουν θρεπτικά συστατικά. Μετά θάνατον, οι στάχτες εναποτίθενται μέσα σε αυτό και η φύση κάνει το έργο της… Φυτρώνει σε αυτό ένα υπέροχο δέντρο που προσφέρει ότι κοντινότερο στην αιωνιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου