ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το «Ontake» έπιασε στον ύπνο τους Ιάπωνες

Τα χέρια ψηλά σηκώνει η επιστημονική κοινότητα μετά την έκρηξη του δεύτερου μεγαλύτερου ηφαιστείου της Ιαπωνίας "Ontake" που έπιασε στον... ύπνο τους πολίτες αλά και τους ειδικούς προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του ηφαιστείου προκλήθηκε από ένα υπερκινητικό θερμό μείγμα αερίων, γνωστό και ως πυροκλαστική ροή.
Το ηφαίστειο εξερράγη χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις το μεσημέρι του Σαββάτου, εγκλωβίζοντας δεκάδες ορειβάτες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο υψώνεται στα 3.067 μέτρα ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου.


Παρά τα προηγμένα συστήματα τεχνολογίας που διαθέτει η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, οι αρχές δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τους κατοίκους κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν διακεκριμένοι ηφαιστειολόγοι στην βρετανική εφημερίδα "Telegraph", δεν υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα ή κάποια άλλη ύποπτη κίνηση πριν σημειωθεί η έκρηξη. Κατεγράφη απλά μία μικρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Κι ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το γρίφο, για ποιο λόγο δηλαδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν αυτό που θα επακολουθούσε, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Το ηφαίστειο Ontake ή Kiso Ontake είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ιαπωνία με ύψος 3.067 μέτρων. Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναγκόγια. Ήταν ανενεργό μέχρι το 1979, όταν ξέσπασε μια σειρά από εκρήξεις. Το ηφαίστειο έχει πέντε λίμνες κρατήρα. Σε υψόμετρο 2.905 μέτρων στο Ontake βρίσκεται η ψηλότερη λίμνη στην Ιαπωνία. Το ηφαίστειο Ontake, σύμφωνα με τον γιαπωνέζικο Τύπο, λειτουργεί ως πόλος έλξης για τουρίστες και ορειβάτες, οι οποίοι σπεύδουν να το επισκεφθούν, για να βρουν την γαλήνη...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου