ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ο πληθυσμός της Γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 
2050, γεγονός που δημιουργεί αυτόματα ένα κρίσιμο ερώτημα: μέσα στη δημογραφική αυτή έκρηξη πώς θα τραφούν όλα αυτά τα στόματα;
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα κάθε πολίτης πετάει 44 κιλά φαγητού, ενώ συνολικά η ετήσια σπατάλη τροφίμων στη χώρα ανέρχεται περίπου στα 474 εκατομμύρια κιλά, σύμφωνα με έρευνες. Τα νούμερα θα ήταν τραγικά αν δεν λαμβάναμε υπ’ όψη ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος κατ’ άτομο είναι 278 κιλά για τις ΗΠΑ και 361 κιλά για την Αυστραλία.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της σημασίας που έχει αποκτήσει εδώ και λίγα χρόνια η συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων (food waste). Πολλά κράτη, κυρίως στον δυτικό κόσμο, μπαίνουν στη διαδικασία να θεσμοθετήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου πριν να είναι πολύ αργά.
Food in the rubbish binΠρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έδειξε πως τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν στον κάδο απορριμμάτων τρόφιμα, είτε γιατί έληξαν, είτε εξαιτίας κακού προγραμματισμού στην ποσότητα και τις μερίδες του μαγειρεμένου φαγητού. Μάλιστα, αν ψάξει κανείς στα σκουπίδια μιας ελληνικής οικογένειας, αυτά που θα βρει είναι κυρίως φρούτα, μαγειρεμένο φαγητό, λαχανικά, ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αντίστοιχη μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά 
Σχετική εικόνα
ότι περίπου 10% από τους 88 εκατομμύρια τόνους υπολειμμάτων φαγητού ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζονται με τη σήμανση ημερομηνίας λήξης.
Μία σκέψη που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να καταργηθεί τελείως το ανάλωση κατά προτίμηση μιας και μιλάμε για τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως για παράδειγμα μακαρόνια, ρύζι, όπου το προσδόκιμο -ας το πούμε- ζωής τους είναι αρκετά μεγάλο και η ανάλωση κατά προτίμηση είναι 
Αποτέλεσμα εικόνας για food waste
καθαρά για λόγους μάρκετινγκ και όχι για να εξυπηρετεί την ουσία, αφού ακόμη και κάποιους μήνες μετά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων, η οποία εκτιμάται στους 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, με κόστος 162 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα τρόφιμα, 32 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε δημοτικές χωματερές, επιβαρύνοντας τις τοπικές αρχές 
Αποτέλεσμα εικόνας για don't waste food gifμε έξοδα 1,5 δισεκατομμυρίου ετησίως. Ωστόσο το πρόβλημα σπατάλης εκτείνεται ακόμα και σε χώρες της Αφρικής, και κυριότερα τη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο δεσμεύει τα σουπερμάρκετ να προσφέρουν όλα τα τρόφιμα που δεν έχουν πουληθεί -αλλά ακόμη βρώσιμα- φαγητά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Στην αντίθετη περίπτωση απειλούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή δύο χρόνια φυλάκιση.
Αποτέλεσμα εικόνας για food waste ελληνικαΤο ένα τρίτο όλων των τροφών που παράγονται στον πλανήτη δεν καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της 
σπατάλης να φτάνει έως και τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μειώνοντας τη σπατάλη κατά 20 με 50 τοις εκατό παγκοσμίως θα εξοικονομηθούν 120 με 300 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης WRAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου