ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Κάθε δευτερόλεπτο ο πλανήτης χάνει έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Οι περισσότεροι -ευαισθητοποιημένοι- άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της καταστροφής των δασών σε όλο τον πλανήτη. Τα νούμερα όμως που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Global Forest Watch για το 2017 προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δορυφορικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο έτος ο πλανήτης έχανε κάθε δευτερόλεπτο έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτό αντιστοιχεί σε μια περιοχή του μεγέθους της Νέας Υόρκης καθημερινά και σε μια περιοχή ίση με ολόκληρη την Ιταλία κατά τη διάρκεια του έτους.
Η κλίμακα της καταστροφής δέντρων, μεγάλο μέρος της οποίας γίνεται παράνομα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την αντιμετώπιση τόσο της αλλαγής του κλίματος όσο και της μαζικής μείωσης της άγριας ζωής παγκοσμίως.

Η απώλεια του 2017 που καταγράφηκε από την Global Forest Watch ήταν 29,4 εκατ. εκτάρια, η δεύτερη υψηλότερη από την καταγραφή που ξεκίνησε το 2001! Οι παγκόσμιες απώλειες δένδρων έχουν διπλασιαστεί από το 2003, ενώ η καταστροφή τροπικού δάσους ζωτικής σημασίας διπλασιάστηκε από το 2008.
Εκτιμάται ότι μόνο το 15% περίπου των δασών που πιθανόν να υπήρχαν πριν από τον ανθρώπινο πολιτισμό παραμένουν άθικτα σήμερα: το ένα τέταρτο έχει καταστραφεί και το υπόλοιπο έχει κατακερματισθεί ή υποβαθμιστεί.
Οι δασικές απώλειες αποτελούν έναν τεράστιο συντελεστή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Global Forest Watch 2018Η καταστροφή των δασών είναι επίσης η κύρια απειλή της άγριας πανίδας και ένας βασικός λόγος που πολλά άγρια ζώα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 40 χρόνια και σηματοδοτεί έτσι μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η έκτη μαζική εξαφάνιση.
«Ο κύριος λόγος για τον οποίο εξαφανίζονται τα τροπικά δάση δεν είναι μυστήριο – οι τεράστιες εκτάσεις καταστρέφονται για την καλλιέργεια σόγιας, φοινικέλαιου, τη βιομηχανία παραγωγής κρέατος και την ξυλεία. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκκαθάρισης είναι παράνομο και συνδέεται με τη διαφθορά. Μόνο το 2% της χρηματοδότησης δράσεων για το κλίμα πηγαίνει προς την προστασία των δασών και της γης», δήλωσε η Frances Seymour στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων.


Every 100 days

an area the size of Scotland

Within one year

an area the size of Italy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου