ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Διαφορετικά είδη σπιτιών στον κόσμο-γιατί σπίτι δεν είναι μόνο ένα τετράπλευρο κτήριο σε μόνιμο θεμέλιο.

Με βάση ένα σύνολο κριτηρίων – συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στα εργαλεία, της διαθεσιμότητας υλικών και του κλίματος σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι δημιούργησαν ανά τους αιώνες τις κατοικίες τους. Για πολλούς από εμάς, ένα σπίτι είναι ένα τετράπλευρο κτήριο σε μόνιμο θεμέλιο. Αλλά για τους άλλους, είναι ένα ιγκλού, μια σπηλιά, ή ακόμα και μια βάρκα. 
Σπίτια σε σπηλιές (Matmata, Τυνησία)

Στη Matmata της Τυνησίας, τα σπίτια σε σπηλιές από ψαμμίτη αποτελούν άριστες κατοικίες όλο το χρόνο. Βρίσκονται γύρω από έναν κεντρικό λάκκο και συνδέονται με ένα δίκτυο διαδρόμων, παρέχοντας προστασία από τον ήλιο της βόρειας Αφρικής και τους άνεμους της ερήμου. Σήμερα, πολλά έχουν μετατραπεί σε μοναδικά ξενοδοχεία.

Rondavels / Στρογγυλές καλύβες (Λεσότο, Νότια Αφρική)

Στη Νότια Αφρική, οι στρογγυλεμένες καλύβες κατασκευάζονται από φυσικά, τοπικά υλικά, πέτρα και κλαδιά. Όπως και τα ιγκλού, αυτές οι παραδοσιακές κατοικίες χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταφύγια κυνηγιού.

Σπίτια σε “ξυλοπόδαρα” (Καμπότζη, Νοτιοανατολική Ασία)

Στη νοτιοανατολική Ασία, όπου υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να κατασκευάζονται κατοικίες που στηρίζονται σε ξύλινους στύλους προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι και τα υπάρχοντά τους από τις πλημμύρες. Επιπλέον, προστατεύονται από φίδια και άλλα ερπετά. Οι οροφές τους είναι κεκλιμένες, επιτρέποντας στο βρόχινο νερό να ρέει εύκολα χωρίς να καταστρέφεται η ιδιοκτησία.

Yurts (Κιργιζία, κεντρική Ασία)

Οι φορητές σκηνές που παραδοσιακά κατασκευάζονται από δέρματα ζώων έχουν χρησιμοποιηθεί από τους νομάδες της κεντρικής Ασίας για αιώνες. Ενώ στο παρελθόν οι δομές αυτές προορίζονταν ως προσωρινά καταφύγια, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής και η πρόσβαση σε νέα υλικά επιτρέπουν την χρήση τους και ως μόνιμες κατοικίες.

Υπόγειες κατοικίες (Coober Pedy, Αυστραλία)

Είναι μία από τις πιο ασυνήθιστες πόλεις στον κόσμο, η Coober Pedy, μια πόλη της νότιας Αυστραλίας, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη κάτω από τη γη. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, αυτά τα μοναδικά υπόγεια σπίτια προστατεύουν από τον καύσωνα αλλά και από τις καταιγίδες σκόνης.

Igloos (νησί Baffin, Καναδάς)

Αν και δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όσο κάποτε, τα ιγκλού χρησιμοποιούνται από τους λάτρεις των χιονισμένων τοπίων ως προσωρινά καταφύγια. Κατασκευασμένα από συμπιεσμένο χιόνι, τα παγωμένα αυτά καταλύματα κρατούν τους κατοίκους ζεστούς.

Μικρά σπίτια (Πόρτλαντ, Όρεγκον)

Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών εγκαταλείπουν τις κατοικίες κανονικού μεγέθους για λιγότερο ευρύχωρες εναλλακτικές λύσεις. Εύκολα στην ανέγερση και σχετικά φτηνά, αυτά τα μικρά σπίτια είναι ιδανικά για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε μικρούς αλλά λειτουργικούς χώρους, που εκμεταλλεύονται κάθε τετραγωνικό.

Βικτοριανά σπίτια (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια)

Εκτός από τη λοφώδη γεωγραφία του, το Σαν Φρανσίσκο είναι γνωστό για τα βικτοριανά σπίτια του. Με τα εντυπωσιακά παράθυρα και την περίτεχνη διακόσμηση, τα περισσότερα από αυτά τα πολύχρωμα σπίτια χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

Adobe (Acoma, Νέο Μεξικό)

Το Acoma Pueblo είναι μια ιστορική τοποθεσία στο Νέο Μεξικό. Οι άνθρωποι ζουν στην περιοχή για 2.000 χρόνια και τα σπίτια τους είναι κατασκευασμένα από πηλό, χωρίς πολλά ανοίγματα με σκοπό να προστατευτούν από τις αμμοθύελλες της περιοχής.

Canal Boats (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ενώ, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, οι περισσότεροι Λονδρέζοι ζουν σε κανονικά σπίτια υπάρχουν μερικοί που λατρεύουν τη ζωή στο κανάλι, μέσα σε βάρκες. Το κανάλι Regent -μια πλωτή οδός που εκτείνεται σχεδόν εννέα χιλιόμετρα από την πόλη- είναι η βάση των ανθρώπων αυτών. Μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση από τα ακριβά διαμερίσματα και τα σπίτια του Λονδίνου, οι βάρκες γίνονται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου