ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Το «ταξίδι των σκουπιδιών» στους ωκεανούς

Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς. Ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ενώ μία έρευνα του 2016 προβλέπει ότι το 2050 ο αριθμός των πλαστικών σκουπιδιών στη θάλασσα θα υπερβαίνει εκείνον των ψαριών. Ένα μεσαίου μεγέθους πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται περίπου 450 χρόνια μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά ενός πλαστικού δοχείου που καταλήγει σήμερα στον ωκεανό θα μολύνουν τη θάλασσα για πολλές γενεές ακόμα.
Καθώς το πλαστικό αποσυντίθεται και διαλύεται τα μικρότερα κομμάτια καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών, πολλά άλλα πέφτουν στον βυθό ενώ ένα τμήμα εξακολουθεί να επιπλέει. Χάρη στη χρήση εξελιγμένων μοντέλων ανάλυσης των ωκεάνιων ρευμάτων και με τη χρήση ειδικών μοντέλων μπορούμε να υπολογίσουμε πού καταλήγουν. Ο ωκεανογράφος Έρικ βαν Σέμπιλ απέδειξε ότι χάρη στα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα (ωκεάνια περιστροφικά ή κυκλικά ρεύματα) τεράστιες ποσότητες πλαστικών καταλήγουν σε έξι «χωματερές» στον πλανήτη, η μεγαλύτερη από τις οποίες βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό.
mexico_full_final
Ένα μπουκάλι που καταλήγει στη θάλασσα στις ακτές της Κίνας θα παρασυρθεί ανατολικά από τα ρεύματα του Βόρειου Ειρηνικού. Ένα μπουκάλι που πέφτει στη θάλασσα στις ακτές του Μεξικού κοντά στο Ακαπούλκο πιθανότατα θα παρασυρθεί από το ίδιο ρεύμα. Κάποια από τα πλαστικά κινούνται νότια, αλλά ένα μεγαλύτερο τμήμα παρασύρεται δυτικά προς τη Ασία, προτού επιπλεύσει βόρεια και καταλήξει στην ίδια περιοχή – την επονομαζόμενη «Μεγάλη Χωματερή του Ειρηνικού».nycgif-compressor
Ο Βόρειος Ατλαντικός φιλοξενεί ένα άλλο ισχυρό ρεύμα. Η εικόνα δείχνει την πορεία μίας μάζας σκουπιδιών από τη περιοχή της Νέας Υόρκης: αρχικά κατευθύνεται προς την Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον Βισκαϊκό κόλπο και μικρότερες στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά τα περισσότερα σκουπίδια παγιδεύονται από το ρεύμα και καταλήγουν στο μέσον του ωκεανού.
cornwallfinal-compressor
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και αν η πορεία ξεκινήσει από τη Βρετανία. Τα κομμάτια πλαστικού αρχικά κατευθύνονται προς τη Σκανδιναβία αλλά στη συνέχεια το μεγαλύτερο τμήμα καταλήγει στον Βισκαϊκό κόλπο και στη Βόρεια Θάλασσα.
mumbaigif-compressorΗ Ινδία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πλαστικών σκουπιδιών παγκοσμίως με περισσότερους από 15.000 τόνους ημερησίως. Τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα κοντά στη Βομβάη θα καταλήξουν κοντά στη Μαδαγασκάρη ή ανατολικά στον κόλπο της Βεγγάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου