ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Tο φύλλο πάγου που θα αποκολληθεί από τον παγετώνα Larsen C θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των αυξανόμενων θερμοκρασιών, οι παγετώνες λιώνουν σταδιακά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνε. Η τεράστια ρωγμή 12 χιλιομέτρων κατά μήκος του παγετώνα Larsen C της Ανταρκτικής αυξάνεται σταθερά, και όταν αποκολληθεί, το παγόβουνο που θα προκύψει θα έχει μέγεθος περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας το πιθανότατα το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με το CNN, επειδή η κατεύθυνση του παγετώνα έχει αλλάξει, αποσπάται με γρήγορο ρυθμό. «Η ρωγμή υποδεικνύει ότι ο χρόνος του ολικού σπασίματος είναι πιθανότατα πολύ κοντά. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να αποτραπεί το σπάσιμο του πάγου», δήλωσε ο Έντριαν Λάκμαν, επικεφαλής της βρετανικής ερευνητικής ομάδας MIDAS στην συγκεκριμένη περιοχή της Ανταρκτικής.
Σχετική εικόναΌταν ο τεράστιος σχηματισμός αποσπαστεί πλήρως, το φύλλο πάγου Larsen C θα χάσει περισσότερο από το 10% της έκτασης του. Το συμβάν «θα αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο της Ανταρκτικής Χερσονήσου», σύμφωνα με τον Λάκμαν. Ο ίδιος ο παγετώνας Larsen C ίσως καταρρεύσει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.
Σχετική εικόναΟι ερευνητές ανησυχούν επίσης η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους σχηματισμούς παγόβουνων και λεπτότερα φύλλα πάγων γύρω από την Ανταρκτική. Όταν οι παγετώνες λιώνουν και διασπώνται, αυξάνεται το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη συχνότητα πλημμυρών και φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αποσταθεροποίηση αυτή είναι να διασφαλίσουμε ότι θα περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η προσπάθεια αυτή δέχτηκε όμως ένα σοβαρό πλήγμα μετά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Αποτέλεσμα εικόνας για Larsen C
Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου