ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη σορός της κρυογονικής έγινε 50 ετών

Στο παγωμένο του φέρετρο μπήκε ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια – στις 12 Ιανουαρίου του 1967. Και με αφορμή αυτήν την επέτειο η αργεντίνικη Clarin δημοσίευσε χθες ένα αφιέρωμα στον δόκτορα Τζέιμς Μπέντφορντ, τον πρώτο άνθρωπο που έγινε το πρώτο πειραματόζωο κρυογονικής. Το πτώμα του Αμερικανού επιστήμονα συντηρείται στους 220 βαθμούς υπό το μηδέν. Ενδεχομένως ο ίδιος να πίστευε ότι η επιστήμη θα είχε κάνει μεγαλύτερα και πιο γρήγορα άλματα σε αυτό το πεδίο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Και μισό αιώνα από τότε, το σώμα του Τζέιμς Μπέντφορντ βρίσκεται ακόμη στην παγωμένη του κάψουλα.
Καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Τζέιμς Μπέντφορντ προσβλήθηκε από καρκίνο στο νεφρό, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μετάσταση στους πνεύμονες. Λίγο πριν πεθάνει, αποφάσισε, όπως όριζε η πίστη στην επιστημονική πρόοδο που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ’60, να καταψυχθεί με την ελπίδα –ή μπορεί και τη βεβαιότητα– ότι μια μέρα θα επέστρεφε στη ζωή. Αλλά περιμένει ακόμη. Όπως ακόμη περιμένουν υπομονετικά άλλες 147 σοροί που φιλοξενούνται στο Alcor Life Extension.
Δύο χρόνια πριν από τον Μπέντφορντ είχε επιχειρήσει να υποβληθεί σε κρυογονική συντήρηση μια γυναίκα από το Οχάιο, αλλά κάτι πήγε στραβά στη διαδικασία. Το 1965 πάντως ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε η πρώτη οργάνωση κρυογονικής. Δυο χρόνια μετά ο Αμερικάνος καθηγητής έγινε ο πρώτος που μπήκε στη διαδικασία. Όχι όμως ότι δεν «έζησε» κι αυτός κάποιες περιπέτειες. Γιατί από ένα ατύχημα που σημειώθηκε κάποια στιγμή στο εργαστήριο η παγωμένη σορός του κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα, κάτι που ανάγκασε τους οικείους του να μεταφέρουν την κάψουλα για ένα διάστημα στο σπίτι τους.
Τι να πει κανείς; Ελπίζει αυτοί οι 148 άνθρωποι να ξυπνήσουν μια μέρα. Μόνο να μην ξυπνήσουν από μόνοι τους. Γιατί αυτό δεν θα είναι επιστήμη αλλά θρίλερ με παγωμένα ζόμπι.




   .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου