ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Διδυμίδες και υπερπανσέληνος έχουν ραντεβού απόψε!

Μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου. Αλλά η υπερ-πανσέληνος του ίδιου βραδιού (στις 02:05 ώρα Ελλάδος) -η τρίτη και τελευταία εντός του 2016 μετά τις προηγούμενες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου- θα «φωταγωγήσει» τον ουρανό, καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως, κάτι που δεν θα επιτρέψει την καλή παρατήρηση των μετεώρων. Η NASA προβλέπει ότι θα είναι ορατά το πολύ δέκα την ώρα και αυτά αρκετά αχνά.
Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές 
συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Οι Διδυμίδες αποκαλούνται και «βασιλιάς» των διαττόντων, 
καθώς μπορούν να «παράγουν» έως 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου