
Η αύξηση στην κατανάλωση είναι καλή είδηση, δεδομένου ότι τα ψάρια είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούν πολύ λιγότερη τροφή για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος σε σχέση άλλα εκτρεφόμενα ζώα όπως οι χοίροι και τα βοοειδή.

Η συνολική παραγωγή άγριων ψαριών έφτασε το 2014 τους 93,4 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας σε γλυκά νερά.
Θεαματική αύξηση παρουσιάζει η αξία των εξαγωγών, οι οποίες έφτασαν το 2014 τα 148 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με 8 δισ. δολάρια το 1976.
Περίπου 57 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σήμερα στην πρωτογενή παραγωγή ψαριών, από τους οποίους το ένα τρίτο στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Το θετικό είναι ότι πρόβλημα της απόρριψης «άχρηστων» ψαριών έχει περιοριστεί, ενώ το ποσοστό των αλιευμάτων που διατίθενται για ανθρώπινη κατανάλωση έχει αυξηθεί στο 87% το 2014, από περίπου 67% τη δεκαετία του 1960, με παράλληλη μείωση των αλιευμάτων που μετατρέπονται σε ζωοτροφές ή μη διατροφικά προϊόντα.

Η έκθεση περιγράφει ως «ανησυχητική» την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, καθώς το ποσοστό των ιχθυαποθεμάτων που υπεραλιεύονται φτάνει το 59%. To πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για μεγαλόσωμα είδη όπως ο μπακαλιάρος.
«Ανησυχία» προκαλεί επίσης η άφιξη ξενόφερτων ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της Διώρυγας του Σουέζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου