ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Σταθερή η «προτίμηση» των Ελλήνων στα αντιβιοτικά

Στο... αρνητικό βάθρο της Ευρώπης ανεβαίνουν και φέτος οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των αντιβιοτικών. Ένας στους δύο ενήλικες έχει λάβει αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο, όπως και
επτά στα δέκα παιδιά, με το 19% να δηλώνουν ότι αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ένας στους τρεις συνεχίζει να φυλάει αντιβιοτικά στο ντουλάπι του για ώρα ανάγκης.
Η μελανή αυτή «πρωτιά» διατηρείται για έκτη συνεχή χρονιά κι ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στη χώρα μας -πτώση που, πάντως, δεν ήταν αρκετή για να «ρίξει» τη χώρα μας σε άλλη θέση αυτής της κατάταξης.
Ωστόσο, ο φετινός ευρωπαϊκός απολογισμός στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στη βασική επίπτωσή τους, τη δημιουργία ισχυρών κι ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων, αφήνει μια επιπλέον μελανή «διάκριση» στην Ελλάδα: η χώρα κατέχει την πρώτη θέση και στη νοσοκομειακή κατανάλωση των πιο προωθημένων αντιβιοτικών που αποτελούν τις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια.
Στη γενική χρήση αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος με τα μέλη της Επιτροπής του Κέντρου για την Προώθηση της Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών (πρόκειται για την καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, τον καθηγητή κ. Γιώργο Δάικο, την αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον επίκουρο καθηγητή, κ. Αντώνη Αλεξάνδρου, την βιοπαθολόγο κυρία Γ. Μαργαρίτη και την ιατρό κυρία Φανή Κοντοπίδου), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας (16-22 Νοεμβρίου 2015) για την Ευαισθητοποίησης για τη Χρήση των Αντιβιοτικών που αυτή τη χρονιά συνδιοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου