Τροπικά ψάρια κατακτούν τα νερά μας. Ξενικά είδη εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ και γεμίζουν τις ελληνικές θάλασσες. Το φαινόμενο εντείνεται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία των υδάτων.
Γερμανοί, ρώσοι και ιταλοί κολυμπούν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στα ελληνικά νερά. Δεν μιλάμε για «στεριανούς» τουρίστες αλλά για υδρόβιους μετανάστες οι οποίοι έχουν έρθει να εγκατασταθούν στις θάλασσές μας.
Γερμανοί, ρώσοι και ιταλοί κολυμπούν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στα ελληνικά νερά. Δεν μιλάμε για «στεριανούς» τουρίστες αλλά για υδρόβιους μετανάστες οι οποίοι έχουν έρθει να εγκατασταθούν στις θάλασσές μας.
Το γουρουνόψαρο (Stephanolepis diaspros) εμφανίζεται συχνά στην Κρήτη, στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο και στον Σαρωνικό |
Το νόστιμο ξενικό καβούρι Portunus segnis αρχίζει να εμφανίζεται στις ροδίτικες ψαραγορές |
Ο άσπρος γερμανός (Siganus rivulatus) λέγεται έτσι γιατί «εισέβαλε» στα Δωδεκάνησα τη δεκαετία του 1930 και του 1940, στην περίοδο της Κατοχής |
Το Plotosus lineatus, με τα δηλητηριώδη αγκάθια, έχει ήδη εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να φθάσει και στα ελληνικά νερά
|
Η Fistularia commersonii (αποκαλούμενη κορνέτα, τρομπέτα ή φλογέρα) τρώγεται και έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο |
Στη Ρόδο συχνά οι καλάδες είναι γεμάτες λαγοκέφαλους
|
Η ακανθόπερκα, γνωστή και ως κρεμμύδι ή ρώσος (Sargocentron rubrum), είναι άφθονη αλλά δεν έχει εμπορική αξία
Το μπλε καβούρι (Callinectes sapidus - blue crab) αποτελεί εκλεκτό μεζέ στην πατρίδα του, την Αμερική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου