Περισσότερα από 200 νοσήματα -από διάρροια έως καρκίνο- μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων που περιέχουν βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες. Παράδειγμα μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν τα μη επαρκώς μαγειρευμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά και τα οστρακοειδή που περιέχουν βιοτοξίνες κτλ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), που εφέτος είναι αφιερωμένη στην «Ασφάλεια των Τροφίμων», οι αρμόδιοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν τα πέντε σημεία-κλειδιά για την κατανάλωση ασφαλέστερων τροφίμων.
* Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
* Ο διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρευμένα τρόφιμα.
* Το καλό μαγείρεμα των τροφίμων.
* Η διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή θερμοκρασία.
* Η χρήση καθαρού νερού και ασφαλών πρώτων υλών για την παρασκευή των τροφίμων.
Παρά το γεγονός ότι τα τροφιμογενή νοσήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν χαμηλότερη επίπτωση από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτείται η ενίσχυση της επιδημιολογικής
επιτήρησης των νοσημάτων αυτών σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν αποστολή να συμβάλλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κ.ά. Στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μειώνοντας την επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων και ταυτόχρονα προάγοντας την ποιοτική και υγιεινή διατροφή όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τροφιμογενή νοσήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου