ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές στην Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές επί 75 συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με το κρατικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας (ICE).
Το γεγονός-ορόσημο για την πολιτική «πράσινης» ενέργειας συνέβη χάρις στον αποτελεσματικό συνδυασμό υδροηλεκτρικής και γεωθερμικής ενέργειας.
Από το Δεκέμβρη του περασμένου έτους, η ιδιαίτερα αυξημένη βροχόπτωση κοντά σε τέσσερις κύριους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, κατέστησε περιττή την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για όλο το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής διαθέτει ήδη εξαιρετικές υποδομές καθαρής και φθηνής παραγωγής ηλεκτρισμού, έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής κάλυψης νοικοκυριών σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική με 99,4 τοις εκατό.
Η Κόστα Ρίκα παράγει έως και το 80 τοις εκατό του ηλεκτρισμού της από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αν και περιστασιακές περίοδοι ξηρασίας οδηγούν στη χρήση καυσίμων ντίζελ.

Εξάλλου, το 2010, περίπου το 13 τοις εκατό της συνολικής ενέργειας της χώρας προήλθε από γεωθερμικές πηγές, ενώ η δημιουργία αρκετών νέων σταθμών έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Τα γεωθερμικά έργα έχουν προϋπολογισμό 958 εκατομμύρια δολλάρια και θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Διεθνή Υπηρεσία Συνεργασίας της Ιαπωνίας.
Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μία καλή ασφαλιστική δικλείδα, καθώς η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από την υδροηλεκτρική ενέργεια την καθιστά ευάλωτη σε περιόδους ξηρασίας που επηρεάζουν τη ροή του νερού, σύμφωνα με ειδικούς.
Η Κόστα Ρίκα, η οποία σκοπεύει να απεξαρτηθεί πλήρως από τον άνθρακα έως το 2021, κατετάγη πρόσφατα δεύτερη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσον αφορά τις υποδομές ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από την Ουρουγουάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου