ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

1918: Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.
1922: Στην Ελλάδα αρχίζει η Δίκη των «6». Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής επιστεγάστηκε με την καταδίκη σε θάνατο πέντε πολιτικών και ενός αρχιστρατήγου (Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Γεώργιος Χατζηανέστης και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και άλλων δύο σε ισόβια (Μιχαήλ Γούδας, Ξενοφών Στρατηγός), οι οποίοι κρίθηκαν υπαίτιοι της καταστροφής.
1948: Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου - θρύλος «Αβέρωφ»: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.
1961: Η σορός του Στάλιν απομακρύνεται από το μαυσωλείο του Λένιν, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το Νικήτα Χρουστσόφ στο 22ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
1984Πεθαίνει η Ίντιρα Γκάντι, 67, Πρωθυπουργός της Ινδίας (1966-77, 1980-84)
1985Πεθαίνει ο Νίκος Εγγονόπουλος, 75, Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής.
1992: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια, ζητώντας δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο μεγάλος σοφός: «Η Ιερά Εξέταση», είπε, «ερμήνευσε τη Βίβλο λαθεμένα».
1993: Πεθαίνει ο Φεντερίκο Φελίνι, 73, κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης, («Οκτώμισι» ), βραβευμένος με Όσκαρ.
2004: Στο Βερολίνο, δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, ένα ιδιωτικό μουσείο ανακατασκευάζει ένα τμήμα του Τείχους, μήκους 200 μέτρων κοντά στο σημείο ελέγχου Τσάρλι, όχι όμως πάνω στα ίχνη του αρχικού Τείχους. Για να τιμήσουν όσους πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο υψώνουν 1000 λευκούς σταυρούς. Το μνημείο θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου