ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Από ένα "εθνικό ταμείο" οι συντάξεις σε 4-5 χρόνια

Την κατάργηση ουσιαστικά της επικουρικής σύνταξης προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο την Πέμπτη. Πρότεινε την ενσωμάτωσή της στην κύρια σύνταξη και την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία αλλά και τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου.
Το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) θα στηρίζεται, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών. Το σχέδιο το οποίο σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία έχει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και του διοικητή του ΙΚΑ, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ.
Το Ταμείο θα δημιουργηθεί σταδιακά σε 4-5 χρόνια και θα έχει τρεις μόνο κλάδους: αγρότες, μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο κ. Σπυρόπουλος εισηγήθηκε επίσης οι πρόσθετες παροχές των ταμείων, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να είναι προαιρετικές και να καλύπτονται μέσω ιδιωτικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων.
Ρεπορτάζ αναφέρει πως ο κ. Βρούτσης και ο κ. Σπυρόπουλος αποφάσισαν "πακέτο" περικοπών, μέσω του οποίου θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του κράτους στα Ταμεία ως το 2016.
Περιλαμβάνει νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, συγχωνεύσεις Ταμείων, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και μερική ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα έχει τρεις πυλώνες. Στον πρώτο θα ανήκει η κύρια και η επικουρική ασφάλιση, στον δεύτερο η επαγγελματική ασφάλιση και στον τρίτο η ιδιωτική ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου