ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Leben Ohne Geld....«Ζωή χωρίς χρήματα»


«Φτωχός δεν είναι αυτός που δεν έχει χρήματα αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία στην οποία ζει» λέει ο 29χρονος Γερμανός Ραφαέλ Φέλμερ, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια, μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του, και τουλάχιστον 80 άλλους Βερολινέζους, ζουν χωρίς χρήματα.
«Εχουμε συμφωνία με σούπερ μάρκετ οργανικών τροφών που μας χαρίζουν τα προϊόντα μια μέρα αφ' ότου περάσει η ημερομηνία λήξης τους». Εξ ου και το απόθεμα... «Έχουμε συμφωνία με σούπερ μάρκετ οργανικών τροφών που μας χαρίζουν τα προϊόντα μια μέρα αφ' ότου περάσει η ημερομηνία λήξης τους». Εξ ου και το απόθεμα... Η οικονομική κρίση, οι τόνοι φαγητού που πετιούνται ενώ άνθρωποι πεινάνε και η κλιματική αλλαγή ενέπνευσαν τον Φέλμερ που αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σύστημα ανταλλαγής εργασιών και εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων. Τώρα θεωρείται από τους ηγέτες του κινήματος «Ζωή χωρίς χρήματα» (Leben Ohne Geld) στη Γερμανία, που έχει ήδη βρει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στην κοινωνία και υγιές μέλλον για όλους μας είναι να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα», λέει στην «Ε» περιγράφοντας τον τρόπο ζωής του και θέλοντας να διαψεύσει «τους κακόβουλους που υποστηρίζουν ότι απλώς δεν θέλει να εργάζεται».
- Πώς ξεκίνησε... «η Ζωή χωρίς χρήματα»;
«Δύο χρόνια πριν με έναν κολλητό μου αποφασίσαμε να πάμε ένα ταξίδι από την Ολλανδία στο Μεξικό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χρήματα, για να αποδείξουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ταξιδεύαμε κάνοντας οτοστόπ, κοιμόμασταν σε σταθμούς της Πυροσβεστικής. Ζητούσαμε περισσεύματα από εστιατόρια, φαστ φουντ. Μέναμε σε σπίτια ανθρώπων που μας πίστευαν και δεν φοβούντουσαν να μας ανοίξουν την πόρτα, και τρώγαμε μαζί τους. Κάποιες φορές κάναμε μικροδουλειές για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία τους».
 Περισσότερα: Τα σκουπίδια σας, ο θησαυρός μας
 i.niaoti@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου