Το «πράσινο φως» από τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής της τρόικας, προτείνεται μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατά 20%, ώστε να προσεγγίσει τα 600 ευρώ και κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων διατηρώντας, ωστόσο, μετά τη έλευση των έξι μηνών τον κλαδικό μισθό, τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα για ανθυγιεινή εργασία, σπουδών και οικογενειακό.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποστήριξε ότι αν καταργηθεί η μετενέργεια των συμβάσεων, τότε οι μισθοί θα κοπούν βίαια στο 40-50%, κάτι που ήταν καταστροφικό για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρείται ο 13ος και 14ος μισθός, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στα δώρα και το επίδομα αδείας, λόγω της περικοπής στον κατώτατο μισθό. Ακόμη μείωση 20% θα υπάρξει στο επίδομα ανεργίας, στα επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές (γάμου, παιδιών κ.λ.π.), στην ειδική παροχή για την προστασία της μητρότητας (6μηνη άδεια) και φυσικά στις κύριες συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του κατώτατου μισθού από 751 που είναι σήμερα στα 600 ευρώ μικτά θα επιφέρει απώλειες που κυμαίνονται γύρω στα 2.100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 3 μισθούς σε αντίθεση με την κατάργηση των δώρων που η μείωση θα αντιστοιχούσε σε 2 μισθούς! Και αν προστεθεί σε όλα αυτά και η κατάργηση της μετενέργειας τότε οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες…
Νέο ασφαλιστικό
Είναι βέβαιο ότι με τον περιορισμό των μισθών θα υπάρξει και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για νέο αυστηρότερο ασφαλιστικό καθεστώς μέχρι τον Ιούνιο. Εξάλλου η τρόικα ζήτησε μέτρα εδώ και τώρα και στο ασφαλιστικό για να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων από τη μείωση των μισθών. Οι απώλειες αυτές με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία.
Η τρόικα εμφανίστηκε αμετακίνητη όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Επικουρικές
Στις αρχικές απαιτήσεις της φαίνεται να επιστρέφει η τρόικα σχετικά με την μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% κι όχι 35%. Ωστόσο θα πρέπει να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία επί του θέματος, καθώς οι μειώσεις αυτές θίγουν και επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ. Όσον αφορά τα ποσά των εφάπαξ, προς το παρόν απομακρύνεται η περικοπή τους και θα επανεξεταστεί ανάλογα με την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίδομα ανεργίας
Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 461 ευρώ και αντιστοιχεί στο 55% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη που φτάνει σήμερα τα 839,25 ευρώ. Με την μείωση του κατώτατου κατά 20% ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη θα πάει στα 671,4 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 369 ευρώ… Την ίδια τύχη θα έχουν και τα επιδόματα γάμου και παιδιών τα οποία συνδέονται με τις αποδοχές καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό στο μισθό. Ειδικότερα το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% του μισθού και των παιδιών στο 5% για το πρώτο και άλλο ένα 5% για το δεύτερο.
Ειδική παροχή μητρότητας
Η εξάμηνη άδεια που ορίζει ο νόμος 3655/2008 συνδέεται άμεσα με τις κατώτατες αποδοχές καθώς το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι η άδεια αυτή χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου