ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή συμφωνία για δύο τρόπους ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης


Σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), σωστότερα της ικανότητας παρέμβασης του Ταμείου και χρηματοδότησης των προβληματικών κρατών της Ευρωζώνης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Συνοπτικά οι δύο αυτές επιλογές συνίστανται στην δυνατότητα του Ταμείου να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά με στόχο να στηρίζει τα ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμβεί με τη δυνατότητα που δίνεται εφεξής στο EFSF να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων, των ομολόγων δηλαδή που θα διαθέτει κάθε χώρα στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους ιδιώτες επενδυτές που θα «μπαίνουν» σε κάθε έκδοση εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα αγοράζουν.
Οι εγγυήσεις αυτές θα εκδίδονται από όχημα ειδικού σκοπού (SPV) στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν και κεφάλαια εκτός Ευρωζώνης.
Αυτή η παράμετρος καλύπτει νομικά τους ιδιώτες ομολογιούχους αφού σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος» θα έχουν εξασφαλισμένα (μέσω των εγγυήσεων) περί το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπενδύουν μαζί με το EFSF. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση κρατών και ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, ενώ είναι προφανές πως ενισχύονται έτσι τα κεφάλαια του Ταμείου, άρα και η παρεμβατική του ικανότητα.
Τέλος, «προστατεύεται» το Ταμείο ως προς την ανώτατη πιστοληπτική του αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου