Έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης γνωστή η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Για την ακρίβεια, δεν δόθηκε στην δημοσιότητα αλλά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα αλλά για δύο κείμενα που ετοίμασαν τα στελέχη της τρόικας μετά την πολυήμερη επίσκεψη και τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.
Επί της ουσίας πρόκειται για δύο διαφορετικές εκθέσεις, με την πρώτη να αφορά την προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του μνημονίου και με βάση την οποία θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση των δανείων, ενώ η δεύτερη έκθεση αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τις εκθέσεις θα μελετήσουν προσεκτικά τις επόμενες ώρες οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ώστε τα όσα περιγράφονται και τα συμπεράσματά τους να έλθουν προς συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το «Βήμα» αναφέρουν ότι από την «έκθεση προσαρμογής» προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δις ευρώ, που έχει να λάβει η Ελλάδα με την έκτη δόση, ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης (και στα οποία όμως διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού).
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει μια σειρά από σενάρια με βάση τα οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί εξυπηρετήσιμο με χρονικό ορίζοντα το... 2020. Σύμφωνα ωστόσο με κοινοτικές πηγές, το ΔΝΤ ακόμα και ως προς αυτό εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό, ορθώνοντας ανάστημα.
Τα πράγματα έχουν περιπλακεί από το γεγονός ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, συνδέεται με το ζήτημα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρείται απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Όλοι δείχνουν να εκτιμούν πάντως ότι στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να προηγηθεί η «αξιοποίησή» της, διότι αλλιώς θα εκποιηθεί κοψοχρονιά και άρα με πενιχρά αποτελέσματα. Όσο για το «κούρεμα», το ποσοστό του 21% ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για (υπερ)διπλασιασμό του, αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο θα «εξισορροπεί» τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το γενικό συμπέρασμα από όλα αυτά, με βάση και τις δύο εκθέσεις της τρόικας, είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει μεν την έκτη δόση αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το «κούρεμα». Το παρασκήνιο που θα υπάρξει στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το Σαββατοκύριακο θα είναι μεγάλο, καθώς ενδέχεται ακόμα και να μην ληφθούν αποφάσεις (πέραν της εκταμίευσης της δόσης). Αντιθέτως, εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση και να μπουν οι βάσεις μέχρι και για αναθεώρηση των κοινοτικών συνθηκών, ώστε εφεξής θα τηρείται από όλες τις χώρες της ευρωζώνης σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλεται ακόμα και από αλλότριους παράγοντες και θα δίνει την δυνατότητα στις ισχυρές χώρες να πετούν τους παραβάτες εκτός ευρώ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου