ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τα καμπανάκια της τρόικας


Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και αποκλίσεις από τους στόχους διαπιστώνουν οι επικεφαλής της τρόικας που έχουν ξεκινήσει τις «επισκέψεις» στα υπουργεία.

Η κριτική των τροϊκανών εστιάζεται, κυρίως, στην καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Κλαδικές συμβάσεις

Η τρόικα επιμένει να βλέπει τις κλαδικές συμβάσεις ως ένα μεγάλο εμπόδιο για τη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη επισήμαναν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει, καθώς έχουν υπογραφεί ελάχιστες μέχρι στιγμής.

Έτσι οι ελεγκτές φέρονται να ζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των αποδοχών και εις εξ αυτών έθεσε ακόμα και θέμα κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων.

Έσοδα – Δαπάνες

Οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του προϋπολογισμού και κυρίως την υστέρηση των εσόδων, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη συγκράτηση στις δαπάνες, καθώς εκτιμούν ότι δεν έχει μειωθεί η σπατάλη στο Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 καταγράφεται υστέρηση 6,4% στα έσοδα. «Αγκάθι» στις συζητήσεις αποτελεί και η υπέρβαση των δαπανών ύψους 7,3% στο πρώτο επτάμηνο του έτους που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τις ελλείψεις προόδου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών να εισπράξουν τελικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ενιαίο μισθολόγιο – Προσλήψεις στο Δημόσιο
Έντονα δυσαρεστημένοι φέρονται οι επικεφαλής του κλιμακίου και με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να περικοπούν οι δαπάνες του Δημοσίου.

Για την εργασιακή εφεδρεία η τρόικα εκτιμά ότι θα μείνει στα χαρτιά και ζητά σαφή χρονοδιαγράμματα από τα συναρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν εφαρμόζεται ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο στου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου
Επικριτικοί ήταν οι επικεφαλής της τρόικας και με το πρόγραμμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων δημοσίων φορέων και οργανισμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος και έχει δοθεί παράταση στα συναρμόδια υπουργεία.

Αποκρατικοποιήσεις
Η τρόικα επιμένει στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την υλοποίηση της συγκέντρωσης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου