ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

G20: Συμφωνία για την οικονομία


Η ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών συμφώνησε την Παρασκευή κατά την εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της να θέσει τις πολιτικές επτά μεγάλων κρατών στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επαναληφθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Η G20 συμφώνησε όσον αφορά τις "κατευθυντήριες γραμμές" της συμφωνίας μετά από πολύμηνες διαφωνίες, μεταξύ άλλων εξ αιτίας των φόβων της Κίνας ότι στόχος ήταν να της αφαιρεθεί η δυνατότητα να περιορίζει τις ανατιμήσεις του εθνικού της νομίσματος.

Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει τα επίπεδα των χρεών των επτά κρατών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και τα εμπορικά τους ισοζύγια, μεταξύ άλλων δεικτών, ώστε να κρίνει εάν οι πολιτικές μιας χώρας θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν.

Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δε θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία "τεράστια πρόοδο" στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου. "Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία", είπε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ θα εξετάζει τους συμφωνημένους δείκτες για τις οικονομίες χωρών που φθάνουν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

    Η Γαλλία προεδρεύει της G20 εφέτος.

    Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος, και η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου περί των παγκόσμιων αναπτυξιακών ανισορροπιών. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κι η Ινδία συμπληρώνουν τη λίστα.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων--ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, που επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν "ευκαιρίες" σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό. Παρά τις προσπάθειες της Βραζιλίας να υποτιμήσει το ρεάλ, π.χ., το νόμισμά της έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ διετίας αυτή την εβδομάδα.

    Στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι σχετικά με την διαδικασία της παρακολούθησης.

    Οι χώρες του G20 συζήτησαν τις "εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ιαπωνία" και τις συνέπειες που αυτές έχουν "στην οικονομική δραστηριότητα και στις τιμές της ενέργειας" σε διεθνές επίπεδο. Σημείωσαν "την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου