ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Με «λουκέτο» απειλείται μία στις τέσσερις επιχειρήσεις


Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» έως τα μέσα του 2012, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
Τα ευρήματα της έρευνας -που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και την MARC- παρουσίασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Λαμβάνουμε τα ευρήματα ως παραδοχές, διότι διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά έχει αρχίσει η κατηφόρα, και τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι άνοιξαν το 2010 περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι έχουν κλείσει δεν σημαίνει ότι είναι θετική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.
Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το Πάσχα, αλλά από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα ότι «αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν κάψει ό,τι λίπος είχαν και τώρα προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα τρώγοντας πλέον από τις σάρκες τους», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC κ. Γεράκης.
Στην προηγούμενη έρευνα, που είχε γίνει τον Ιούλιο, η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζουν τον αριθμό στα 225.000 λουκέτα, ενώ εμφανίζονται άλλες 220.000 επιχειρήσεις που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα «μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Ακόμα, τρεις στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.
Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης, αφού 2 στις 10 επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στις τράπεζες, μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν ένα κρατικό φορέα που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.
Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το 41,3% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, διότι αυτό έχει επίπτωση και στις επενδύσεις, καθώς υπάρχει στασιμότητα.
Υπάρχουν κλάδοι που έχει μειωθεί ο τζίρους τους μέχρι 63% (αυτοκίνητο, οικοδομή κ.λπ.) και το 85% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι επιπλέον φόροι δεν θα πιάσουν τόπο.
Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών προκύπτει ότι το 36% των επιχειρήσεων θέλει οι μεταχρονολογημένες επιταγές να είναι το πολύ δίμηνες και γίνεται μια προσπάθεια συνεργασίας με την κυβέρνηση ώστε σε βάθος χρόνου τετραετίας να έχει συρρικνωθεί ο χρόνος της μεταχρονολόγησης στους 4-5 μήνες.
Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση να εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ, να υπάρξει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εξορθολογισμό των πληρωμών και να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς στα ενοίκια της επαγγελματική στέγης, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που ως αντίδραση στην κατάσταση που βιώνει θεωρεί ως λύση να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Από 43,5% που ήταν υπέρ αυτής της λύσης στην προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό αυτό ανέβηκε τώρα στο 51,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου