Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα του 2010 ήταν τέτοιων διαστάσεων που ήταν δύσκολο να τα κατανοήσουμε εδώ από τη Γη.
Εικόνα αμμοθύελλας πάνω από την Κίνα από δορυφόρο. Ο στρόβιλος στο κέντρο τοποθετείται νότια του Πεκίνου. Αμμοθύελλες έπληξαν μεγάλο μέρος της Κίνας στις 22 Μαρτίου, αναγκάζοντας τους κατοίκους της χώρας να προφυλαχθούν με διάφορα μέσα από την ανθυγιεινή σκόνη.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο "Hubble" της NASA χρησιμοποιήθηκε για μία πιο κοντινή ματιά σε αυτό το ασυνήθιστο αντικείμενο. Ενώ αρχικά θεωρήθηκε πως πρόκειται για κομήτη, εκτενείς έρευνες έδειξαν πως ενδεχομένως πρόκειται για το αποτέλεσμα σύγκρουσης δύο αστεροειδών που ταξίδευαν 5 φορές ταχύτερα από μία σφαίρα.
Στη φωτογραφία βλέπετε ένα μικρό πλασματάκι που μοιάζει με γαρίδα και ζει σε βάθος 600 μέτρων κάτω από το στρώμα πάγου της Βόρειας Ανταρκτικής και σε ακτίνα περίπου 12,5 μιλίων από την ακτή.
Το μάτι του Κυκλώνα Τόμας, νοτιοανατολικά των Νησιών Φίτζι, στις 16 Μαρτίου. Ο τυφώνας συνοδεύτηκε από ριπαίους ανέμους που ανέπτυξαν ταχύτητες που άγγιξαν τα 280 χιλιόμετρα
Το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως φωτογραφήθηκε από το πλήρωμα του Expedition 22 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι τροπικοί κυκλώνες Ουλούι (αριστερά) και Τόμας, στο νοτιοδυτικό μέρος του Ειρηνικού στις 16 Μαρτίου, σε φωτογραφία που τραβήχτηκε από τους δορυφόρους Aqua και Terra.
Αυτή η εικόνα δείχνει την πόλη της Νέας Υόρκης σε μία καθαρή καλοκαιρινή νύχτα στις 27 Αυγούστου. Τραβήχτηκε από τον αστροναύτη Νταγκ Γουίλοκ από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι χειρότερες ποτέ φωτιές στα δάση του Ισραήλ ξεκίνησαν μόλις έξω από την Χάιφα στις 2 Δεκεμβρίου. Η φωτιά ξέφυγε γρήγορα εκτός ελέγχου όταν δυνατοί άνεμοι φύσηξαν μέσα από το ξερό από την ξηρασία δάσος. Ευρωπαϊκά υδροπλάνα έριξαν τόνους νερού πάνω από τις φλόγες που ξεπηδούσαν από τα πιο ψηλά δέντρα. Δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 3 Δεκεμβρίου.
Εικόνα του τεράστιου γαλαξία "Ανδρομέδα", γνωστού επίσης ως "Messier 31". Η Ανδρομέδα είναι ο πλησιέστερος στον δικό μας γαλαξίας και απέχει περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τον ήλιο μας.
Τα σύννεφα πάνω από τα Αλεούτια Νησιά, όπως φωτογραφήθηκαν από τη NASA στις 14 Μαρτίου.
Αυτή η υπέρυθρη φωτογραφία με τα «πειραγμένα» χρώματα, δείχνει το ηφαίστειο της Ισλανδίας Εϊαφιαλαϊόκουλ (κέντρο) στις 24 Μαρτίου, λίγες μέρες αφού είχαν ξεκινήσει μία σειρά από εκρήξεις.
Εκατοντάδες καταστρεπτικές πυρκαγιές ξέσπασαν κατά μήκος της δυτικής Ρωσίας στα τέλη Ιούλιου, αποτέλεσμα του πιο ζεστού καλοκαιρού στην ιστορία της χώρας. Οι φωτιές που μαίνονταν προκάλεσαν όλεθρο και αμέτρητους θανάτους, ενώ κάλυψαν πολλές πόλεις με χοντρό νέφος. Ο αριθμός των θανάτων στη Μόσχα αναφέρθηκε πως ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων δηλητηριωδών ουσιών ήταν επτά φορές υψηλότερες από τα ασφαλή όρια. Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 2 Αυγούστου, δείχνει τις φωτιές που καίνε σε όλη την δυτική Ρωσία με ένα έντονο γκρι-καφέ καπνό να εκτίνεται σε μία απόσταση 1.000 μιλίων.
Οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων τον Ιούλιο στις περιοχές, Χιμπέρ Πακτούνκουα, Σίντχ, Παντζάμπ και Μπαλοχιστάν του Πακιστάν, οδήγησε το ένα πέμπτο της συνολικής γης της χώρας να βυθιστεί κάτω από το νερό. Τα νούμερα που συγκέντρωσε η κυβέρνηση έδειξαν πως οι πλημμύρες επηρέασαν γύρω στα 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν από την καταστροφή ξεπέρασε εκείνον του τσουνάμι του 2004, του σεισμού το 2004 στο Κασμί και του σεισμού του 2010 στην Αιτή, συνολικά. Η εικόνα τραβήχτηκε στις 5 Αυγούστου. Δείχνει ορισμένες πλημμύρες στην περιοχή όπου οι ποταμοί Kabul και Indus συναντιούνται κοντά στην πόλη Καίραμπαντ. Και τα δύο ποτάμια ήταν φρακαρισμένα από ιζήματα ενώ ο ποταμός Indus είχε καταστρέψει τις όχθες του σε πολλές τοποθεσίες. Μόλις ανατολικά της συμβολής των ποταμών, οι συνήθως μικροί χείμαρροι του ποταμού Indus εξαπλώθηκαν στην ανοιχτή πλημμυρική περιοχή.
Ο τυφώνας Ιγκόρ, που σχηματίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ στην λεκάνη του Ατλαντικού. Προκάλεσε μικρή αναταραχή στην Βερμούδα και ακόμα πιο σημαντικές καταστροφές στο Καναδικό νησί Newfoundland. Δρόμοι και γέφυρες συμπαρασύρθηκαν και για μία στιγμή, η ανατολική πλευρά του Newfoundland είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο νησί. Η εικόνα τραβήχτηκε από τους αστροναύτες που βρίσκονταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δείχνει το μάτι του τυφώνα Ιγκόρ στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτή η εικόνα που τραβήχτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου δείχνει αριστερά την τροπική καταιγίδα Καρλ να διασχίζει το Μεξικό, στο κέντρο τον τυφώνα Ιγκόρ και τον τυφώνα Τζούλια. Ο Καρλ έγινε πιο δυνατός όταν διέσχισε την χερσόνησο Γιουκατάν πριν επιστρέψει ξανά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Η ένταση του τυφώνα Τζούλια ισχυροποιήθηκε για λίγο φτάνοντας την Κατηγορία 4 πριν εξασθενήσει στην Κατηγορία 3 με ανέμους που έφταναν κοντά στα 115 μίλια την ώρα.
Το βουνό Μεράπι στο νησί Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας ξεκίνησα μία σειρά από εκρήξεις στις 25 Οκτωβρίου. Το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που ξεπέρασε οτιδήποτε άλλο είχε κανείς βιώσει στο νησί από το 1870. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή όπου διαμένουν πάνω από 350.000 κάτοικοι. Συνολικά 353 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των εκρήξεων, ενώ στήλες τέφρας προκάλεσαν σημαντική αναταραχή στις πτήσεις σε όλη την περιοχή. Αυτή η εικόνα δείχνει την στήλη τέφρας από το Βουνό Μεράπι στις 12 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου