ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΙΚΑ και Δημόσιο - Πόσο κοστίζουν τα "πλασματικά ένσημα"



Ακριβά και με εισφορές δύο ταχυτήτων θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Οσοι ασφαλίζονται σε ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, κ.ά.) θα πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα χρόνια που θέλουν να αναγνωρίσουν για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εν αντιθέσει με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δώσουν πολύ λιγότερα.
Ο λόγος για τη διάκριση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρώσουν για κάθε μήνα αναγνώρισης, την εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη, δηλαδή 6,67%+13,3%=20% για κύρια ασφάλιση και 3%+3%=6% για την επικουρική. Σύνολο 26% επί των αποδοχών τους θα κοστίσει η εξαγορά πλασματικών ενσήμων. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, όμως, όπου εργοδότης είναι το κράτος, η εισφορά αναγνώρισης περιορίζεται μόνο στη δική τους συμμετοχή (6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών κύριας ασφάλισης).
Οσο για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εκεί το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι απλησίαστο, αφού για κάθε μήνα που εξαγοράζουν θα πρέπει να τον πληρώνουν με βάση την τρέχουσα μηνιαία τους εισφορά, που φτάνει μέχρι και τα 1.200 ευρώ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-Κώστας Κατίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου