ΕΙΔΗΣΕΙΣ******

Ένας άνθρωπος που δεν προχωράει δεν αφήνει ίχνη.

RECENT POSTS

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι


Ένα «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα, καταργώντας την όραση και οξύνοντας τις υπόλοιπες αισθήσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Το «Δείπνο στο σκοτάδι» διοργανώθηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα, με την επιτυχία της δράσης να οδηγεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη.
Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής, αλλά καταργεί την όραση, καθώς οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου τα φώτα θα είναι κλειστά, κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.

Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία, ενώ η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων, με το μενού να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Κλειδί για την επιτυχία της βραδιάς θα αποτελέσει μια οδηγία - κανόνας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης: τα αντικείμενα και τα πιάτα θα τοποθετούνται στο τραπέζι με τη μέθοδο του ρολογιού ώστε να διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.
Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.
Στην Ελλάδα, τη δράση διοργανώνει ομάδα εθελοντών, με επικεφαλής τον 26χρονο δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος απέκτησε τη σχετική τεχνογνωσία έπειτα από πρακτική σε αντίστοιχο εστιατόριο στο Παρίσι.
«Πρόκειται για μια βραδιά ευαισθητοποίησης, μια βιωματική εμπειρία, όπου καλούμε όλους όσους βλέπουν να απολαύσουν το φαγητό αφήνοντας την όραση απ' έξω και δίνοντας βαρύτητα στις υπόλοιπες αισθήσεις» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έχοντας εκ γενετής προβλήματα όρασης, ο κ. Αυγουλάς συμμετέχει στα κοινά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Επόμενος στόχος του Βαγγέλη Αυγουλά είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι.
Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί αυτό το Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι).
Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο κοστίζει 20 ευρώ με πλήρες μενού και τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.
Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι, με την ορχήστρα να απαρτίζεται από μουσικούς με και χωρίς προβλήματα όρασης, στέλνοντας ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στο mail meallamatia@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-2627385.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου